НОВИНИ

Никола Цолов: Голямата ми мечта е Формула 1, говоря с Алонсо след всяко състезание

никола цолов постигна трета поредна победа състезание формула валенсия
Снимка: https://www.facebook.com/NikolaTsolovRacing
bnt avatar logo
от БНТ
14:13, 14.08.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският пилот в испанската Формула 4 Никола Цолов даде интервю за БНТ, в което говори за представянето през настоящия сезон, връзката си с двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо, както и мечтата му някой ден самият той да кара във Формула 1.

На първо време Цолов разкри, че иска да бъде постоянен във испанската Формула 4 и допълни, че се доближава все повече до титлата.

"С всяко състезание се приближавам все повече. В момента шансовете са наистина много големи, защото имам два пъти повече точки от второто място. За момента вървим много по-добре, отколкото очаквах. Записахме осем поредни победи и се надявам да продължим. За мен най-важното в момента е да съм постоянен. Целта винаги е била да спечеля шампионата. Старая се да давам всичко от себе си дори ако колата не е на сто процента", започна Никола.

15-годишният българин разкри и по какво различава участието му във Формула 4 в сравнение с миналата година, когато той още се състезаваше в картинга.

"Във Формула 4 почти всички е различно спрямо картинга. Има много повече аеродинамика. Всеки път, когато слезеш от колата трябва да напишеш на лист хартия на инженера ти какво усещаш във всеки завой, за да знаят какво могат да подобрят по колата", заяви Цолов.

Пилотът, който е част от академията за развитие на млади пилоти на Алпин сподели и колко за важно е била появата в живота му на актуалния пилот на френския тим във Формула 1 - двукратният световен шампион Фернандо Алонсо.

"Всичко се обърна и шансовете ми да стигна до голямата ми мечта се увеличиха много. Всичко стана много бързо. Той много ми помага, говорим след всяко състезание или сесия. Един от най-важните съвети, които ми даде е, че няма значение каква е колата, а важното е аз винаги да съм на 120% и да давам всичко от себе си", разкри Никола.

Накрая младият български пилот говори и за това какво го очаква през 2023 година, като самият той изрази надежда, че ще може да кара във Формула 3.

"Постоянно се чудя какво ще правя през следващата година. В момента Алонсо разговаря с мениджъра ми и се надявам да имам шанса да карам във Формула 3 догодина. Голямата ми мечта е да стана първият български пилот във Формула 1 и в момента тази мечта смятам, че е реалистична. Въпреки това трябва да продължа да работя много усилено всяка година. Трябва също така да намерим и много спонсори, така че всички хора, които искат да ни подкрепят ще ни помогнат много", завърши Никола Цолов.

Целия разговор с Никола Цолов гледайте във видеото

Автор: Иво Бързаков

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Б.Т.Р. на рок фестивал във Варна в помощ на децата с онкохематологични заболявания
Б.Т.Р. на рок фестивал във Варна в помощ на децата с онкохематологични заболявания
Разчистват Летния театър в Габрово, за да го превърнат в Младежки център
Разчистват Летния театър в Габрово, за да го превърнат в Младежки център