НОВИНИ

Никола Димитров: Любо Ганев подкрепя дейните хора

Никола Димитров
Снимка: Българска федерация по волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 14.05.2022
Чете се за: 08:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Никола Димитров изнесе първа сесия на седмата уебинарна серия, ръководена от отдел на CEV за развитие във връзка с училищния проект CEV School Project "Play Volleyball – Grow with it".

Към видеоконферентния разговор се включиха над 30 участници от цяла Европа. След нея Димитров даде интервю за официалния сайт на Българската федерация по волейбол:

- Как мина уебинарът?

- Уебинарът бе огромна чест за мен и голямо признание за българските специалисти, защото отново има българско присъствие в проекти свързани с развитието на волейбола. Казвам всички български специалисти, защото през годините съм се учил от много от тях и вярвам, че това, което представих и споделих като опит, не е лично моя заслуга, а колективно усилие. Това е серия от лекции като преди мен са говорили водещи личности като Кристоф де Лоосе, Никола Собри, Джон Кесел, Карло Бонфати и други. Целта е популяризирането на волейбола като спорт в училищата и привличането на повече треньори за развитие в направление "Волейбол". Една от мисиите ми в партньорство с CEV е да разпространим знанията и насоките за работа с подрастващи и на местно ниво, за което вече водим дискусии с БФВ.

- Колко души от колко страни?

- Събраха се над 30 треньора от цяла Европа. Всички предишни и бъдещи семинари са достъпни до всички желаещи в сайта на CEV.

- Кои са най-важните точки, които бяха застъпени?

- Започнах уебинара, подчертавайки, че децата учат най-добре с активни методи на обучение, като дискусии и практики. Игровизацията е идеален начин за включване на тези активни методи на обучение. Осигурява на децата различна перспектива за това как виждат волейбол като игра. Споделих каква е теорията за игровизацията и какви са 4-те компонента, които трябва да се вземат предвид при създаване на успешна игра а именно видовете играчи, създаване нива за усъвършенстване, игрови механики и игрови динамики.

Засегнахме ролята, която младите състезатели могат да имат в партньорство с техния треньор и как може да запалим нова искра у тях и да ги стимулираме за растеж като им позволяваме самите те да проучват и създават тренировъчни планове, както и да имат шанс да са в ролята на учещи останалите деца. Най-добрият начин за усвояване на дадено знание е чрез предаването му на други хора. Както споделих с участниците, аз самият разбрах колко малко разбирам от волейбол, когато преди години за първи път се наложи да водя тренировка на подрастващи. От тогава постоянно се стремя да надграждам знанията си и да ги предавам на колеги и състезатели, знаейки, че така и аз самият се усъвършенствам.

Друг важен аспект, който засегнахме, е изкуството да предизвикваме щастие от играта, което се получава, когато правилно балансираме времето прекарано в игра и нивото на трудност. Състезателите постигат оптимално обучение, когато практиката не е нито толкова лесна, че да става скучна, нито твърде трудна или объркваща, че да става разочароваща.

Някой от най-важните за мен механики при създаването на игри остават класиранията, значките или постиженията и възможността да отключваш нови нива за усъвършенстване. Ползвайки съвкупност от игрови механики в тренировъчния процес, ние можем да отговорим и на основните човешки нужди и желания като награда, статус, постижение, себеизразяване, конкуренция и алтруизъм. В допълнение употребата на тези механики позволява на треньора да взима по обективни решения за избор и развитие на състезатели, както и да дава възможност на родителите да получават обективна оценка за развитието на техните деца.

Завършихме уебинара с три нагледни примера за приложението на игровизацията във волейбола в помощ на треньора. Те реално са резултат от предишни уебинари от серията, както и плот на уебинар за споделяне на опит от CEV конвенцията от 2021 г., в която имах възможността да участвам благодарение на подкрепата на треньорската комисия и ръководството на БФВ.

- Кога ще бъде следващият?

- Като участник на първия по рода си проект за сътрудничество и обмен на опит между CEV и AVC тази година, имам ангажимент към CEV да водя семинари в продължение на следващите 2 години на европейско и местно ниво. Това бе само първа стъпка и се надявам при положителна оценка от останалите експерти CEV да ми гласуват доверие за още участия. Има доста теми, върху които работя и бих искал да засегна като например системи за оценка и развитие на треньори, психологическа готовност за игра и системи за идентификация, развитие и избор на състезатели.

От друга страна вече участвах в две събития с подкрепата на БФВ. Първото бе семинар със Силвано Пранди и Николай Желязков за тактическата система на игра и второто бе за споделяне на опит от треньорската конвенция през 2021 г. В момента обменяме идеи с БФВ и се надявам на първо място този семинар за игровизация да бъде проведен на български език, след което да набележим и други интересни теми за споделяне.

Личното ми желание е да създадем платформа за споделяне на опит и развитие на млади и настоящи треньори. Крайната цел винаги е да създаваме любов у състезателите към волейбола и да откриваме и развиваме по най-добрия начин състезатели за националните отбори на България.

- Откакто Любомир Ганев е президент, много често има подобни събития. Как работите с него?

- Любо за мен е един положителен и харизматичен човек с голямо сърце. Благодарение на него и новото ръководство последните няколко години се вижда бавно но систематично развитие на българския волейбол. Контактите с него винаги са ме мотивирали и хранели с позитивна енергия. А относно начина на работа мога да кажа, че е много ясен и лесен. Любо е човек, който обича да дава път и да подкрепя дейни хора. Търси съмишленици и хора с идеи. Когато имам идея или предложение за развитие е достатъчно да му се обадя и да предложа структуриран план. Той от своя страна прави всичко необходимо добрите идеи да се реализират максимално бързо и лесно с подкрепата на целия колектив на БФВ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът: Залогът да имаме здрава, силна и работоспособна нация в бъдеще е българските деца да спортуват
Президентът: Залогът да имаме здрава, силна и работоспособна нация в бъдеще е българските деца да спортуват
Комисията по енергетика на работна визита в АЕЦ "Козлодуй"
Комисията по енергетика на работна визита в АЕЦ "Козлодуй"