НОВИНИ

Николай Събев: Ние сме отговорно правителство, което няма да се поддаде на шантаж

николай събев сме отговорно правителство поддаде шантаж
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 09.05.2022
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев заяви в Русе, че правителството ще поеме своята отговорност за подпомагане както на бизнеса, така и на всички българи, засегнати от кризата с повишаването на цените напоследък. Той е домакин на събитията, с които днес в крайдунавския град беше отбелязана 15-ата годишнина от приемането на България и Румъния в Европейския съюз.

„Ние сме отговорно правителство, което обяви, че няма да се поддаде на шантаж. Срещу нас, ако седнат отговорни предприемачи, отговорната част от бизнеса, ние ще седнем с радост ще ги обсъдим нещата. С хора, които не искат да преговаряме и искат просто да правят, не знам какво искат да правят, но всъщност с такива хора ние няма нужда да преговаряме, те не търсят диалог. По-голямата част от превозвачите, с които ние лично се познаваме и сме работили, те ще продължат отговорно да си изпълняват ангажиментите към българите“, каза Събев.

Министърът добави, че за 5 месеца правителството е изхарчило 4,5 млрд. лева, които представляват 3% от националния ни бюджет, за да може да се поемат разликите в цените на електроенергията.

„Ние не спираме да обмисляме варианти, при които да има добри условия, в условията на ненормална икономическа ситуация, хората да продължат да работят нормално... Ние сме показали, че сме отговорно правителство. Това, че скачат от криза в криза ситуациите и нещата, по –скоро все повече ни кондиционира, да влезем във форма. Финансовият министър много сериозно обсъжда антиинфлационен пакет от мерки. Част от нещата бяха анонсирани в съобщение на Министерството на финансите, но все още те се обсъждат и оглеждат. Трябва да минат през сметката, защото бюджетът, който и по начинът, по който е съставен, той предвиждаше да има икономически растеж. Сега най-малкото ние трябва да осигурим защита за най-слабите и да кажем условно нормални условия за предприемачите да продължат да функционират в тази държава. Т.е. да очакваме пакет от Министерството на финансите, който ще бъде разгледан от правителството... Това ще засяга абсолютно всички българи, не само конкретен отрасъл, а всички“, коментира Събев.

Той добави, че на фона на раздадените субсидии на превозвачите до момента, все още има селища без осигурен обществен транспорт.

„Точно това е основната ни загриженост, че всъщност тези, които вземат субсидии към този момент, не решават транспортната схема на българите. Ние сме раздали над 40 млн. субсидии за ковид, 60 млн. под формата на други субсидии и въпреки това има много селища в селищната система на България, които нямат публичен транспорт. Това не е нормално... И ние заради това, ние ги поканихме, ние обсъдихме и казахме, вижте трябва да няма дублиране на разписания, трябва да е ясно, коя селищна система как ще се обслужва и това всичко трябва да бъде в синхрон с железопътната система, републиканската пътна мрежа, областни и общински транспорти. Всичко трябва да започне да работи в синергия, в противен случай ние само ще даваме едни пари, в резултат на което потребителят пак няма да бъде обслужен“, каза министър Събев.

От друга страна той съобщи, че дори вече чрез европейско финансиране и в плана за възстановяване са предвидени проекти, които да автоматизират железопътния транспорт между Русе и Варна.

„С тази автоматизация ние ще вдигнем рязко пропускателната способност и ще увеличим скоростта с надеждата ,че може би някога, когато има добри икономически интереси Варна да бъде свързана с Русе чрез концесии и концесионни ангажименти относно пристанищата пък. Търсят се възможности и за осъществяване на проекта за градска железница в Русе. Както и на скоростен влак от Букурещ през Русе до София и Атина“, каза по този повод Събев.

Той добави, че е предложил вариант летището край Русе да заработи по-бързо, ако стане държавна собственост и държавният оператор да го управлява, докато се обнови и заработи, след което то да бъде отдадено на концесия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петобойците пристигнаха в Албена за началото на Световната купа
Петобойците пристигнаха в Албена за началото на Световната купа
Социалното министерство с план за увеличение на пенсиите през юли и октомври
Социалното министерство с план за увеличение на пенсиите през юли и октомври