Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нинова призова НС за съдействие да получи доклада на Сметната палата за ДКК

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:22, 01.04.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Политика
нинова призова съдействие получи доклада сметната палата дкк
Слушай новината

Вицепремиерът Корнелия Нинова не е получила доклада на Сметната палата за ДКК, защото е засекретен и предаден на прокуратурата със съмнения за извършени престъпления.

"Уважаеми, колеги от ГЕРБ, уважавам държавността. Била съм на ваше място. Дадох пред вас обещание, което не мога да изпълня - на 18 март на въпрос от вас отговорих скоро ще изляза пред вас с резултати от проверките и доклада на Сметната палата - спрямо "ЕКСПО Дубай" Държавната консолидационна компания е по-тежък случай.

Вие сте възложи проверка на сметната палата. Вие няма да видите резултата от проверката - на мен също ми се отказва да ми се предостави доклада. Не само това. На мен ми се забранява да говоря за това, което се е случвало вътре. Знам от юристите на ДКК. Обръщам ви внимание, че няма случай цял доклад на Сметната палата да бъде засекретен и предаден на прокуратурата със съмнения за извършени престъпления.

Обръщам се към вас - всички сме се клели, че ще работим в името на народа. Гарантирам ви, че в ДКК е заровена най-голямата корупция. Получила съм писмо от Сметната палата - одитният доклад не може да бъде предоставен до приключване на наказателното производство. Моля ви, господин председател, да намерим разрешение да влезе в секретно деловодство", каза Нинова.

Сметната палата още не е предоставила и доклада за ТОЛ системата, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Отново става въпрос или за натиск да се открие нещичко и някой да бъде размахан, че е символ на корупция. Или някой си търси политическа подкрепа, добави тя.

Снимки: БГНЕС

Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП каза:

"Да, предложението за одит на "Монтажи" и "Автомагистрали" беше по предложение на БСП. И аз изпадам в недоумение как не можем да получим доклада. Опит за престъпление извършва този, който изпратил доклада в прокуратурата, а не в НС. Предлагам ви да променим този закон, който забранява това и да гласуваме проект за решение да се предостави доклада тук. Истината трябва да излезе наяве. Засекретявайки го в прокуратурата, никога никой освен главният прокурор няма да разбере какво се е случило, а може да се скрие и да се покровителства корупцията.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гарет Саутгейт: Можем да станем световни шампиони
Гарет Саутгейт: Можем да станем световни шампиони
Камен Златков и Ева Вукадинова триумфираха в Банско
Камен Златков и Ева Вукадинова триумфираха в Банско