НОВИНИ

Нови съмнения за положителния тест за COVID-19 на Новак Джокович

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 28.01.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Нови съмнения се появиха в медиите относно положителния тест за COVID-19, използван от Новак Джокович, за да влезе в Австралия и да се опита да защити титлата си на Australian Open.

Серийният номер на неговия тест от 16 декември 2021 година изглежда извън последователността на останалите номера на тестовете в Сърбия в този период, като извадката е събрана от Би Би Си.

Серийният номер на положителния тест на Новак Джокович е по-висок, отколкото при втория му (отрицателен) резултат от теста от шест дни по-късно.

Молбата му за виза в крайна сметка беше отхвърлена, но не на тези основания. Сърбинът беше депортиран от Австралия, въпреки че обжалва решението на министъра на имиграцията в съда.

Документите , представени от адвокатите му пред съда в Австралия, включват два сертификата за тест за коронавирус (PCR), един с положителен резултат на 16 декември и един с отрицателен резултат на 22 декември.

Немска изследователска група, наречена Zerforschung в партньорство с немския новинарски сайт Der Spiegel, първа откри несъответствието, че по-ранният тест има по-висок номер от по-късния.

Журналистическото разследване показва, че кодовете за потвърждение от всички тестове, до които са имали достъп, разположени в същата хронологична времева линия доказват, че колкото по-ранна е датата на теста, толкова по-малък е номерът на кода за потвърждение. Единственото отклонение от всички кодове е положителният тест на Новак Джокович на 16 декември.

Всички номера следват очаквания модел – с хронологично нарастване, с изключение на сръбския тенисист.

При детайлната проверка се оказва, че ако кодът от 16 декември (7371999) бъде наложен върху времевата линия на останалите тестове, то той се вписва сред номерата, които са издадени в периода 25 декември (7366969) и 28 декември (7415312).

Какво би могло да бъде обяснението?

Двата теста, направени от Новак Джокович, са били обработени в различни лаборатории и е възможно тези лаборатории да са били с различни партиди кодове за потвърждение. Това може да обясни защо първият му тест има по-висок код от втория.

Въпреки това, в списъка на журналистите с кодове за потвърждение има два, които са обработени в същата лаборатория като положителния тест (два дни и четири дни след неговата проба). И двата теста имат по-ниски номера на кодовете за потвърждение.

В допълнение, резултатите от тестовете, които са събрани, са били обработени в осем различни лаборатории и няма нищо в данните, което да предполага, че различните лаборатории имат различни партиди кодове за потвърждение.

От Би Би Си са се свързали с екипа на Новак Джокович, но от там са отказали коментар.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виртуалната приемна в Министерство на земеделието отговаря на въпроси за секторните политики
Виртуалната приемна в Министерство на земеделието отговаря на въпроси за секторните политики
Шофьори алармират за опасен тунел на пътя Дряново – Габрово
Шофьори алармират за опасен тунел на пътя Дряново – Габрово