НОВИНИ

Новият ансамбъл показа за първи път съчетанията си пред публика

новият ансамбъл показа първи път съчетанията публика
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 22.03.2022
5351
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият ансамбъл на България по художествена гимнастика направи своя дебют пред публика. Момичетата на треньора Весела Димитрова показаха програмата си за настоящия сезон на контролно състезание, провело се в тренировъчната зала на „Арена Армеец“.

Композицията с пет обръча е компилация от музики от бенефиса „Сън“, с който олимпийските шампионки от предишния ансамбъл сложиха край на кариерите си като състезателки. Смесеното съчетание, с топки и ленти, е по народната песен „Лале ли си, зюмбюл ли си“ в изпълнение на Невена Цонева.

И двете композиции са много различни по стил, но и двете притежават неизменната символика на олимпийското злато, спечелено в Токио 2020, в това число и началните пози на двете съчетания.

Ансамбълът на България е в състав Петя Борисова, София Иванова, Вая Драганова, Елена Георгиева, Женина Стефанова и Биляна Везирска.

„Имаше много притеснение и вълнение в тях. За първи път излизат пред публика, а някои години наред не са играли на състезания, така че ми хареса, че се пребориха до края за това, което могат да покажат“, сподели Весела Димитрова.

Първото официално състезание за ансамбъла е Гран при в Марбея този уикенд, а след това ще вземат участие на Световната купа в София от 8 до 10 април в „Арена Армеец“.

„Музиката на обръчите предразполага един мащаб, каквито са изискванията за новия правилник. Костюмите са много интересни отзад, би трябвал ода бъдат като извънземни. А за лентите е логично да направим съчетания на българска музика, след като Световното първенство през септември е в София и аз харесвам много тази песен, мисля, че ще се хареса на всички по света, а и у нас. Има още много работа по двете съчетания. Наблегнали сме на артистичността, на сложността, както винаги, момичетата изглеждат перфектно от гледна точка на физическа подготовка, просто им трябва време да си отработят съчетанията“, каза още треньорът на новия ансамбъл.

Началните пози на двете съчетания са търсена препратка към Олимпийските игри и златните отличия от Токио 2020, а триката са много впечатляващи и напълно в унисон с музиките.

"Музиката от "Сън" е препратка, както и началните пози, към първото стъпване на килима на олимпийския ни отбор и началото на този, така че дай Боже и тези да достигнат върха", сподели още Весела Димитрова.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева не скри, че е доволна от дебюта, макар и неофициален на ансамбъла.

"Много съм доволна, защото за първи път изиграха съчетание без грешка на обръч. Второто съчетание, което е много по-трудно като изпълнение заради лентата и се изисква много повече работа, допуснаха лоши изхвърляния, които отиграха много умно. Това е нещо като бойно кръщение. Аз лично съм много доволна от това, което видях. До вчера те нямаха нито едно изиграване с по-малко от 5 или 6 грешки. Очаквах с леко притеснение изиграванията, защото не са в оптималната форма", сподели Илиана Раева.

Участие в контролното състезание взеха и индивидуалистките, които ще участват в Марбея. Стилияна Николова спечели при жените в многобоя. Втора се нареди Ева Брезалиева, а трета е Боряна Калейн, която допусна грешки.

Най-добра в многобоя при девойките бе Елвира Краснобаева, следвана от Дара Стоянова и Никол Тодорова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БФХГ, Анна Недкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният вратар на Камерун претърпя ужасяващ автомобилен инцидент
Националният вратар на Камерун претърпя ужасяващ автомобилен инцидент
Следователи от СГП поемат разследването по случая с Борисов, Горанов и Арнаудова
Следователи от СГП поемат разследването по случая с Борисов, Горанов и Арнаудова