НОВИНИ

Новият президент на Аржентина обеща "шоково лечение" на нацията

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:46, 11.12.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Повратен момент в историята на Аржентина. При встъпването си в длъжност новият крайнодесен президент Хавиер Милей обеща "шоково лечение" на нацията. На сънародниците си, Милей обяви, че "няма пари" и предупреди, че ще наложи сурови мерки за справяне с икономическата криза. Сред официалните лица на церемонията по встъпване в длъжност в Буенос Айрес бяха президентите на Украйна и Унгария.

С пищност, популизъм и реторика, напомняща речите на бившия американски президент Доналд Тръмп, Хавиер Милей встъпи в длъжност. Още с церемонията той затвърди очакванията, че ще управлява Аржентина по различен начин от предшествениците си.

В първата си реч Милей заяви, че ще сложи край на десетилетията упадък на страната. Идването си на власт сравни с разпадането на Съветския съюз:

"Както падането на Берлинската стена бележи края на едно трагично време за света, изборите белязаха повратна точка в нашата история."

Милей поема управлението на Аржентина при инфлация около 150 процента. Очаква се до края на годината тя да стигне 200 процента. А 40 на сто от аржентинците - да влязат в категория "бедни".

"При сегашната ситуация, трябва да е ясно, че алтернатива няма. Няма и място за дискусия. Всички шокови програми, с изключение на тази от 1959 г. бяха успешни. Второ, ако една страна няма добра репутация, какъвто е случаят с Аржентина, инвеститорите няма да инвестират. И трето - за да има растеж, трябва да има финансиране, но съжаление ще ви кажа, че пари няма", заяви Хавиер Милей.

"Лудия" - както медиите наричат Милей, спечели изборите благодарение на насъбралото се недоволството на аржентиците от икономическата криза в страната. Икономист, превърнал се заради изявите си в телевизионна знаменитост, в политиката той беше смятан за аутсайдер.

Днес започва нова ера за Аржентина. Епоха на мир и просперитет. Епоха на растеж и развитие. Епоха на свобода и прогрес. Засега не е ясно дали Милей ще изпълни две от обещанията си - да закрие Централната банка и да замени националната валута с американския долар. Новият президент увери, че съкращенията ще се усетят повече от държавната администрация, отколкото от бизнеса.

снимки: БТА

На грандиозното събитие в Буенос Айрес имаше присъстващи, отсъстващи и непоканени. Милей положи клетва под аплодисментите на десния елит на Латинска Америка. На церемонията присъства и испанският крал Фелипе VI. Фотографи забелязаха президентите на Украйна и Унгария да разговарят. Милей нарече Путин опасен лидер и увери Володимир Зеленски, че Буенос Айрес ще бъде най-големият латиноамерикански съюзник на Киев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Административният съд касира изборите за кмет във врачанското село Лиляче
Административният съд касира изборите за кмет във врачанското село Лиляче
Лебеди от защитен вид зимуват на варненския бряг (Снимки)
Лебеди от защитен вид зимуват на варненския бряг (Снимки)