НОВИНИ

Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в Черно море се проведе в Каварна

обществено обсъждане румънски проект добив газ черно море проведе каварна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Надежда Карапанчева
16:44, 15.05.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в Черно море се проведе днес в Каварна. Проектът „Нептун Дийп” беше представен от компаниите, които ще разработват две находища на около 165 километра от Българската сухоземна граница.

Според оценката, изготвена от лицензиран румънски консултант, не се очаква значително въздействие върху околната среда, населението и човешкото здраве. Представители на „Грийнпийс” от България и Румъния се възпротивиха на това становище и поискаха конкретна информация какви химикали ще съдържат производствените води, които се отделят от природния газ и се връщат в морето. Те обаче представляват търговска тайна и не бяха оповестени.

Представителят на компанията, която ще изгради платформата за добив на газ Даниел Дину заяви, че технологията е съгласувана с всички компетентни институции и няма заплахи от замърсяване. По думите му, от находището ще се добива биогенен газ, т.е. чист, без примеси на нефт, който ще се отделя от водата гравитационно и чрез триетилен гликол, като на практика в морето ще се връща дестилирана вода.

От „Грийнпийс” обаче искат осветляване на данните, методологията и анализа за екотоксичност на производствените води. Екоактивистите от Румъния са подали жалба в съда с искане за предоставяне на анализа от тестовете за токсичност. Според тях, се подценяват опасностите от войната в Украйна, няма и оценка на реалното въздействие на емисиите на парникови газове, както на етап строителство и експлоатация, така и на етап изгаряне на запасите от газ.

България дори и на теория няма икономическа или каквато и да е друга изгода от този проект, защото не е участник в него. За нас ще останат само тежките последствия за околната среда и живота в Черно море, заяви Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс” за България. Българските екоактивисти настояват да се проведат обществени консултации още във Варна, Бургас и Шабла, които също биха били засегнати от осъществяването на „Нептун Дийп“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Георги Глушков подсигурява участието на българските щангисти на Олимпийските игри
Министър Георги Глушков подсигурява участието на българските щангисти на Олимпийските игри
Интерпол издаде червена бюлетина на избягалия френски затворник
Интерпол издаде червена бюлетина на избягалия френски затворник