НОВИНИ

Общинските станции мерят качеството на въздуха с отклонение от 12 пъти

Кметът на София поиска изграждане на мрежа от общински сензори за измерване качеството на въздуха

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:42, 23.10.2024
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
общинските станции мерят качеството въздуха отклонение
Снимка:
Слушай новината

Общинските станции мерят качеството на въздуха с отклонение от 12 пъти. Това съобщиха на брифинг в Столичната община.

"Окончателно приета от Съвета на ЕС директива по околна среда относно качеството на въздуха е важна, защото въвежда по-строги допустими стойности. Чака ни доста работа, за да се придвижим до препоръките на СЗО. За да правиш законодателство и да знаеш кои са правилните политики, трябва да стъпиш на данни. В нашата кампания беше застъпено качеството на въздуха. Ние не седим добре. Лидери сме в класацията на Европа като град, но отдолу нагоре. Важна е да бъдат взети дългосрочни мерки. Зададохме си въпрос, доколко може да се разчита на данните в София. Затова поискахме доклад от водеща чуждестранна компания и това, което констатираха е, че ние не можем да имаме доверие на общинската мрежа. Тоест гражданските устройства са по-точни. За да работи тази система добре, трябва да имаш две неща: прецизни станции, които са само 5 и мрежа от много станции, които не са толкова прецизни, но са на много места. Трябва ни мрежа от общински сензори, това ще бъде приоритетно за нас", каза кметът на София Васил Терзиев.

"Проверките на служителите на Столичния инспектор за качеството на въздуха са от 1 януари до 30 септември - съставените актове са двойно повече от тези през 2023 г. Столичният инспекторат е възложил миене на над 300 хиляди декара. Миенето е било контролирано от инспектори. Миенето ще продължи и през октомври и ноември. Ще бъдат повишени проверките на обектите за горене на отпадъци", коментира Николай Неделков - директор на Столичен инспекторат.

"Вие имате фирма - купувате си на лизинг кола и след като я изплатите, си остава ваша. Ние сме ползвали хардуера и софтуера, но те не са наши. Което е абсурдно, защото общината е похарчила при предишното ръководство 1 милион", отбеляза Симеон Ставрев - общински съветник от ПП-ДБ-СС.

"Данните не са верни и ние нямаме контрол върху софтуера и хардуера", каза Васил Терзиев - кмет на София.

"През тази година се постарахме да забързаме проекта за битовото отопление - 2000 нови домакинства на територията на общината имат екологични начини за отопление, което значи 2000 по-малко димящи комина", отбеляза Надежда Бобчева.

Според общинските съветници от ГЕРБ е много криворазбрано да се прави съпоставка между шестте измервателни станции и 22-те сензорни станции за въздуха.

"В предишните мандати имахме над 100 мерки за подобряването на качеството на въздуха. Програмата ни за качеството на въздуха са на базата на резултатите на шестте станции. Тези станции са сензорни. Техните локации са на базата работата на Географския факултет на СУ. Данните, които получаваме от тях имат информативен характер. Много криворазбрано е да се прави съпоставка между шестте измервателни станции и 22-те сензорни станции", заяви Анна Стойкова - общински съветник от ГЕРБ - СДС.

От ГЕРБ повдигнаха въпроса и за съдбата на ул. "Опълченска".

"Съдбата на улица "Опълченска" не може да бъде сложена под въпрос. Надяваме се, че днес няма да станем свидетели на сериала "Кметът беглец". Не знам Васил Терзиев колко пъти е ходил на улица "Опълченска". Ние поискахме 10 конкретни точки да ни отговори. Днес резултатът е нула - медийно затъмнение. Хората имат конкретни искания. Откакто започна този проект - тези хора са заложници на строителството и те са истински мъченици. Нямаха осветление, газеха в кал, пука им се водопровод. Там има ли контрол?", попита Антон Хекимян - общински съветник от ГЕРБ.

"Има нерегламентиран нощен труд на улица "Опълченска". Терзиев на няколко пъти обещава и все още моста над река Владайска не е пуснат. В район "Възраждане" непрекъснато се късат оптичните кабели, има нерегламентиран нощен труд. Хората са имали среща с областния управител на София. В множеството си разговори с тези хора - те не са гласували за нас, така че това не е политизиране. Ние сме тук да зададем въпрос на Терзиев - защо допуска нерегламентиран нощен труд. Току що даваше пресконференция и се надяваме да отговори на тези въпроси в комисията, която предстои", каза Драгомир Младенов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старши треньорът на Лудогорец преди мача с Андерлехт: Излизаме с една цел - да спечелим (ВИДЕО)
Старши треньорът на Лудогорец преди мача с Андерлехт: Излизаме с една цел - да спечелим (ВИДЕО)
Моци: Новият формат е по-интересен и трябва във всеки мач да се борим за точки
Моци: Новият формат е по-интересен и трябва във всеки мач да се борим за точки