НОВИНИ

Между 20 и 30% ще поскъпне хлябът в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 05.01.2022 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Скок на цените на хлебните изделия в Благоевград - очаква се той да поскъпне между 20-30% през следващите дни. За килограм хляб ще плащаме между 2.30 и 2.50, а не както досега - под 2 лева.

В един от обектите на хлебопроизводителя Димитър Бакалов преди година са работели 17 души. Днес те вече са четирима, а причината е поскъпването на консумативите и сметките. Поради това се налага и поредното увеличение на цената на хляба.

"Хлебните изделия винаги се вдигат с от 5 до 10%. Никога, поне в последните години не сме ги вдигали с голяма разлика, но лошото е, че всички контри отиват за сметка на производителя. Понеже когато се вдигат олиото, захарта, солта или което и да е, то се вдига с 20 - 30%, обаче в една закуска или един хляб отива много малък грамаж и това означава, че не може винаги да нагодиш цената с процентното увеличение", обясни Бакалов.

От лятото досега цените постоянно вървят нагоре, подчерта хлебопроизводителят. Вдигането не електроенергията се усеща най-силно и може да не доведе до фалити, но ще доведе до затваряне на фирмите, които ще чакат по-добър момент, за да не работят на загуба.

Това ще бъде поредното поскъпване на цените, но не и последното. Очаква се реалното увеличение да влезе в сила до края на месец януари.

Вижте още в преките включвания на Али Мисанков

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин завършва зимната подготовка с контрола срещу Левски
Пирин завършва зимната подготовка с контрола срещу Левски
МС отзовава Пламен Георгиев като консул във Валенсия, премиерът отчете успех на ваксинационната програма
МС отзовава Пламен Георгиев като консул във Валенсия, премиерът отчете успех на ваксинационната програма