НОВИНИ

Протести в Казахстан заради високите цени на горивата

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 05.01.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Протести, арести и оставка на правителството в Казахстан. Вълненията бяха предизвикани от скока на цените на горивата.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви извънредно положение в Алматинска област, където през последните дни имаше бурни протести и се стигна до сблъсъци с полицията.

В указа се посочва, че то ще действа от днес до 19 януари и че се въвежда полицейски час от 23.00 до 7.00 сутринта. Ограничава се свободно придвижване, включително на превозни средства, в областта и се засилват проверките на документи. Забранява се организирането и провеждането на мирни събирания, спортни и други масови мероприятия.

До крайните мерки се стигна, след като почти двойният скок на цената на втечнения газ разгневи казахстанците. Вчера полицията използва шокови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в Алмати.

Съобщава се за 200 задържани и повече от 90 ранени полицаи. Някои от платформите за комуникация тази нощ не са били достъпни. Във видео обръщение Токаев определи атаките срещу правителствени сгради като незаконни и призова:

"Обръщам се към младите хора. Не разрушавайте живота си, не тровете този на своите близки. Всичките ви законни искания ще бъдат разгледани и ще бъдат взети съответните решения", призова президентът Касим-Жомарт Токаев.

Правителството подаде оставка, а президентът на страната я прие. Той назначи за изпълняващ длъжността премиер досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и разпореди на властите да регулират цените на горивата в богатия на петрол Казахстан и на други важни за обществото стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша победи Аржентина за полуфинал на АТП Къп
Полша победи Аржентина за полуфинал на АТП Къп
ПГ на "Възраждане" ще предложи да се създаде специална комисия за противоепидемичните мерки
ПГ на "Възраждане" ще предложи да се създаде специална комисия за противоепидемичните мерки