НОВИНИ

Огнен ад на Хаваите: Най-малко 36 души са загинали от пожара, 11 000 бяха евакуирани

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:43, 10.08.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Кошмар на Хаваите - поне 36 души загинаха при унищожителен горски пожар, който втори ден гори на втория по големина остров Мауи. Причината за възникването на огъня все още не е известна, но силните ветрове от преминаващия наблизо ураган Дора са допринесли за скоростното разпространяване на пламъците. Гори почти цялата западна половина на острова.

"Господи, виж пристанището! Божичко... изглежда като след бомбардировки!", казва мъж от хеликоптер.

Кълба гъст дим и високи няколко метра пламъци - там, където до вчера можеха да се видят екзотичните хавайски палми и тюркоазени води на океана. Второ денонощие няколко големи огнища на Мауи не могат да бъдат потушени. Заради силни ветрове стихията бързо излиза извън контрол.

Пламъците за часове обхващат почти цялата западна половина на острова и в момента тя е откъсната от света. Унищожават всичко по пътя си - цели квартали са изгорели, включително историческият център на град Лахайна - едно от най-популярните сред туристите места. В отчаянието си мнозина скачат в океана, за да се спасят от пламъците.

Кекоа Лансфорд, жител на Лахайна: "Ще ни отнеме години да възстановим щетите. И това далеч не е най-лошото. Във водата продължава да има тела на удавници - вече с часове никой не ни помага. Цяла нощ сами се опитваме да се спасим."

11 000 души - местни и туристи, са евакуирани. Петте центъра за настаняване бързо достигат максималния си капацитет.

Джулия Лим, туристка от Лос Анджелис: "Точно пристигнахме, не бяхме идвали на Хаваите от години. В 4.00 часа сутринта ни евакуираха от хотела. Нямаше къде да отидем и спахме в колата си. Сега се надяваме да успеем да намерим билети за полет до дома."

Заради бедствието авиокомпаниите намалиха цените на билетите си от острова. Местата обаче, трудно стигат за всички желаещи да се измъкнат от огнения капан.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжкият национален отбор по волейбол на България ще играе две контроли с Белгия
Мъжкият национален отбор по волейбол на България ще играе две контроли с Белгия
Младен Манойлович: Вярвам, че с Рилски спортист можем да постигнем страхотни успехи
Младен Манойлович: Вярвам, че с Рилски спортист можем да постигнем страхотни успехи