НОВИНИ

ООН: Скок на бежанците през 2021 г.

оон скок бежанците 2021
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:48, 11.11.2021
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Броят на хората, бягащи от войни, конфликти и преследване е нараснал значително през първата половина на 2021 г., особено заради милионите хора, разселени в собствените си страни, съобщи ООН.

В нов доклад Агенцията на ООН за бежанците изчислява, че към края на юни повече от 84 милиона души по света са живели като бежанци, търсещи убежище или в т.нар. вътрешно разселване в собствените си държави.

Това представлява увеличение с около два милиона души спрямо вече рекордния брой в края на 2020 г.

"Международната общност не успява да предотврати насилието, преследването и нарушенията на човешките права, които продължават да прогонват хората от домовете им", заяви в изявление ръководителят на ООН за бежанците Филипо Гранди.

В доклада си за тенденциите в средата на годината агенцията предупреди, че много от хората, които бягат от домовете си, са изправени пред допълнителни предизвикателства поради COVID-19, екстремни метеорологични условия и други последици от изменението на климата.

Към края на юни около 26,5 млн. души живеят като бежанци, включително около 6,6 млн. сирийци, 5,7 млн. палестинци и 2,7 млн. афганистанци.

Около 3,9 млн. венецуелци също бяха разселени извън границите на страната си, без да се считат за бежанци, а 4,4 млн. души бяха регистрирани по света като търсещи убежище.

Въпреки че тези числа отбелязват малки увеличения, по-голямата част от увеличението на разселването в световен мащаб, наблюдавано през първата половина на годината, се дължи на хора, бягащи вътре в своите страни, особено в Африка.

Смята се, че над 4,3 милиона души са станали нови вътрешно разселени лица в десетки държави между януари и юни - с 50% повече, отколкото през първата половина на 2020 г., показва докладът.

Засилването на насилието в Демократична република Конго и Етиопия, с ескалиращия конфликт в Тиграй, принуди повече от един милион души да избягат вътрешно във всяка от тези страни.

Активните конфликти и насилието също така увеличиха вътрешното разселване на места като Мианмар, Афганистан, Мозамбик и Южен Судан.

Междувременно по-малко от един милион вътрешно разселени лица са успели да се завърнат по домовете си през първата половина на 2021 г., като в края на юни в света са останали цели 51 милиона души, живеещи във вътрешно разселване, в сравнение с 48 милиона шест месеца по-рано.

Преобладаващата част от бежанците са настанени в държави, съседни на кризисните райони, предимно в по-бедните части на света, докато вътрешно разселените лица често намират жилище във вече изпитващи затруднения общности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момчил Цветанов пред БНТ: Срещу Украйна трябва да затвърдим добрата си игра
Момчил Цветанов пред БНТ: Срещу Украйна трябва да затвърдим добрата си игра
Природният газ може да поскъпне с около 3% през декември
Природният газ може да поскъпне с около 3% през декември