НОВИНИ

ООН: Светът е заплашен от "библейски глад"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:29, 22.04.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Бизнес

ООН предупреди, че светът е заплашен от "библейски глад" заради COVID-19. До края на годината, броят на страдащите от недохранване може да се удвои и да достигне 265 милиона души. Най-застрашени са 10 държави, в които има военни конфликти, икономически кризи и силно въздействие на климатичните промени.

Всеки ден в света от глад умират 21 хиляди души. Всяка вечер гладни си лягат 820 милиона души. 135 милиона са между живота и смъртта заради недостиг на храна. Ако тази статистика изглежда стряскаща, то през следващите три-четири месеца цифрите могат да се удвоят. Защото тези данни са преди пандемията от COVID-19.

Дейвид Бийзли, директор на СПП: Изправени сме не само пред глобална здравна пандемия, но и пред глобална хуманитарна катастрофа. Много хора, които живеят в разрушени от конфликти зони, включително жени и деца, страдат от недохранване.

Световната програма по прехрана осигурява храна за около 100 милиона души. Ако доставките спрат - всеки ден гладът може да отнеме живота на около 300 хиляди. Това е най-лошият сценарий, но е възможен, предупреждават от организацията.

Дейвид Бийзли, директор на СПП: Нуждаем се от бърз и безпрепятствен достъп до всички уязвими общности. Веригите за доставки не трябва да бъдат прекъсвани. Хуманитарните стоки и търговията трябва да продължат да преминават граници, защото са жизненоважни за световните хранителни мрежи, както и за световната икономика.

За да се ограничат мащабите на недохранването трябва да действат всички държави и то веднага, призовават от Световната програма по прехрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо бензинът не поевтинява по-драстично?
Защо бензинът не поевтинява по-драстично?
Тази вечер "В кадър" по БНТ: Филм за доклада на страната ни по Натура 2000
Тази вечер "В кадър" по БНТ: Филм за доклада на страната ни по Натура 2000