НОВИНИ

Опашки и струпвания на летище София - какви са причините?

Алекс Донев
от Алекс Донев
09:41, 08.10.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Има ли опашки на летище София през последните седмици и ако да, по кое време и защо? Това се опитва да разбере наш екип, след като се появиха такива публикации в социалните мрежи.

Пътуващи са недоволни от дългото време за изчакване, лошата организация на работа на служителите на летището и закъсняващите полети.

Зоната за чекиране на багаж тази сутрин е сравнително спокойна, но не такава е ситуацията при зоната за сигурност, където се проверяват багажите. Изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро обясни, че пиковите часове са между 5 и 7 сутринта.

"Работното ни време е от 5 до 24 часа и имаме много натоварени полети през ранните часове. В момента трафикът е малко по-спокоен, но между 5 и 7 е по-натоварено. Обикновено пътниците трябва да изчакат между 5 и 20 минути, за да преминат през проверката за сигурност".

По думите на Кабайеро опашките и хаоса от миналата седмица са извънредна ситуация и се дължат на пътникопотока, който идва в края на септември. Повечето от пътниците са дошли 45 минути преди излитане и масово не се следва препоръката да са на място два часа по-рано, твърди още изпълнителният директор.

"Това е важно, за да се избягват подобни ситуации. Ако дойде пътникът 45 минути по-рано, особено между 5 и 7 часа, имаме над 16 полета в този диапазон. Това е пик и за да се избегнат подобни ситуации ние препоръчваме и авиокомпаниите молят пътниците да пристигат два часа преди излитане".

Терминал 2 е предвиден за поток от 2,5 до 3 милиона пътници годишно, а в момента през него преминават над 5 милиона пътници. Започнал е процес по наемане на над 100 души, които да работят при проверките за сигурност, но процедурите са бавни.

"Регулациите, които важат в момента, са много остарели, т.е. за да бъде сертифициран служител по сигурността, процедурата трае по 2-3 месеца. Опитваме се да прилагаме най-добрите европейски практики на нашето летище. Преди следващия пик очакваме да увеличим боя на скенерите, ще имаме нови технически възможности. Подготвяме се за следващия летен сезон", обясни Хесус Кабайеро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиъм Купър е с контузия на коремен мускул след мача със Септември
Лиъм Купър е с контузия на коремен мускул след мача със Септември
Израел е ликвидирал още един високопоставен командир на Хизбула
Израел е ликвидирал още един високопоставен командир на Хизбула