НОВИНИ

Оскар Писториус бе освободен условно от затвора

Южноафриканският атлет беше пуснат близо 11 години след убийството на приятелката си Реева Стеенкамп, която носителят на общо шест златно отличия от параолимпийски игри застреля във вилата си в Претория в нощта на Свети Валентин през 2013-а

оскар писториус освободен условно затвора
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:26, 05.01.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Лека атлетика
Слушай новината

Бившият лекоатлет Оскар Писториус беше освободен от затвора преждевременно и условно, като той вече се намира в дома си, съобщиха от Наказателния департамент в Република Южна Африка в петък, предаде ДПА.

Това става почти 11 години след убийството на приятелката му по това време Реева Стеенкамп.

Атлетът, участвал на олимпийски и параолимпийски игри, уби 29-годишната Стеенкамп с четири изстрела през вратата на банята във вилата си в Претория в нощта на Свети Валентин през 2013 г. За действията си Писториус, чиито два крака са ампутирани от детството, бе осъден на 13 години и 5 месеца затвор след дело в Южна Африка, което бе следено с интерес от целия свят.

По време на процеса атлетът поддържаше версията, че е стрелял няколко пъти, защото е объркал приятелката си с крадец. Но съдът отхвърли свидетелствата му и го призна за виновен за убийството.

Миналия ноември, след близо 9 години в затвора му бе отредено условно освобождаване, след като той вече е излежал минималната присъда според законите на страната. Неговият изпитателен период ще продължи още 5 години, като той ще бъде следен изкъсо от властите.

В момента на убийството Писториус бе на върха на кариерата си, като той бе спечелил общо шест златни медала от параолимпийски игри в кариерата си към 2013-а година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко държави от Шенген поддържат трайно проверки по вътрешните граници
Няколко държави от Шенген поддържат трайно проверки по вътрешните граници
Георги и Мария са най-разпространените имена в България
Георги и Мария са най-разпространените имена в България