НОВИНИ

От нашите пратеници: Първо заседание на Съвета НАТО-Украйна във Вилнюс

Александър Марков
от Александър Марков
08:34, 12.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

На втория, заключителен ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, се очаква да се проведе първото заседание на Съвета НАТО-Украйна. Лидерите решиха да не отправят официална покана към Киев за членство.

Очаква се Атлантическият съвет да проведе заседание съвместно с Швеция и партньорите от Индо-Тихоокеанския регион, както и във формат НАТО-Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски, който пристигна вчера във Вилнюс и вече изрази разочарованието си от факта, че страната му нито получи покана за членство, нито времева рамка за присъединяване след края на войната, ще проведе двустранни срещи с американския президент Джо Байдън, канадския премиер Джъстин Трюдо, германския канцлен Олаф Шолц, нидерландския премиер Марк Рюте.

Съветът НАТО-Украйна, който беше създаден формално вчера, има за цел да издигне политическите отношения на Украйна с НАТО на по-високо ниво. Киев ще има право да свиква кризисни консултации с партньорите и да участва като партньор в разговорите в Алианса.

В Туитър Зеленски написа, че "нашата отбрана е топ приоритет и аз съм благодарен на всички партньори за тяхното желание да предприемат нови стъпки. Повече оръжия за нашите войници, повече защита за живота на цяла Украйна."

В рамките на първия ден от срещата на върха бяха обявени серия военни пакети в помощ на Киев. Германия обеща нова военнотехническа подкрепа за 700 млн. евро.

Помощта включва танкове "Леопар", бронирани машини за пехотата, ПВО системи, 20 000 артилерийски снаряда.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е взел решение на Киев да бъдат предоставени ракети с далечен обсег.

След края на Съвета се очаква страните от Г-7 също да обявят пакет с гаранции за сигурност за Украйна, като се очаква други страни членки по НАТО да се присъединят чрез двустранни споразумения с Киев.

Очаква се от следващия месец коалиция от 11 държави да започне да обучава украински пилоти на F-16. Oбучението ще се извършва в Дания, а от август ще бъде изграден и тренировъчен център в Румъния. Така наречената "самолетна коалиция" включва Обединеното кралство, Нидерландия, Полша, Дания, Швеция, Белгия, Португалия, Франция.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лео Меси е вече в САЩ, за да подпише с Интер Маями
Лео Меси е вече в САЩ, за да подпише с Интер Маями
В парламента заседаваха по параметрите на бюджета за 2023 г.
В парламента заседаваха по параметрите на бюджета за 2023 г.