НОВИНИ

Откриха мъртви делфини в контейнер за смет в Бургас

откриха мъртви делфини контейнер смет бургас
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:21, 07.04.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

На „Зеления телефон“ на РИОСВ-Бургас снощи в 3.00 часа е постъпил сигнал за намерени мъртви делфини в контейнер в близост до ОУ „П. Яворов“.

Извършена е проверка съвместно със служители на Пето РУ-Бургас и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Констатира се, че и двата мъртви екземпляра са от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena) - защитен вид по Закона за биологичното разнообразие.

„Констатира се, че и двата трупа са свежи, нямат никакви предсмъртни повреди. Имат голям разрез в гръбната страна с извадени рибици. Единият екземпляр е мъжки, другият е женски. Разрезите по гърба са от порядъка на 62 - 63 см. Двата вида са от вида муткур, той заедно с обикновения делфин и афалата са трите защитени вида в Черно море, където е забранено тяхното преследване, убиване, тъй като са защитени и са включени в книгата на Биологичното разнообразие. Разрезите са от човешка намеса. По гръбните перки на мъжкия екземпляр са установени и следи от мрежа, рибарска. Уловени и изхвърлени в контейнера, заяви за БГНЕС Милена Ярмова - главен експерт „Биоразнообразие” към РИОСВ-Бургас.

Уведомена е Окръжна прокуратура-Бургас за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военният министър за мините: Българските рибари могат да бъдат спокойни, но и внимателни
Военният министър за мините: Българските рибари могат да бъдат спокойни, но и внимателни
Борците ни отбелязаха с парти успехите си от Евро 2022
Борците ни отбелязаха с парти успехите си от Евро 2022