НОВИНИ

МС отзовава Пламен Георгиев като консул във Валенсия, премиерът отчете успех на ваксинационната програма

Александър Марков
от Александър Марков
10:00, 05.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Кабинетът ще отзове Пламен Георгиев като консул на България във Валенсия, съобщи в началото на заседанието на правителството премиерът Кирил Петков.

По думите му в институции като МВнР, а и не само, назначенията трябва да бъдат професионални. С това действие правителството показва нов подход за механизмите за назначаване на лица в администрацията.

"Оттук нататък политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионалната дейност там, където отиват, особено в МВнР, ще се приключва. Хора като Пламен Георгиев, който беше назначен изцяло по политически причини във Валенсия, Испания, аз предлагам, колеги, днес да го отзовем и това да бъде символът, че този тип политически назначения не са методът и начинът, по който оттук нататък нещата ще се случват." - каза премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на правителството

Пред БНТ Пламен Георгиев заяви, че преди да коментира отзоваването си, иска да се запознае с мотивите.

Пламен Георгиев пред БНТ: Ще коментирам след като станат ясни мотивите за отзоваването ми

Преди началото на правителственото заседание министър-председателят отчете успех на програмата за стимулиране на ваксинацията сред по-възрастното население.

Петков обяви още, че само вчера ваксинираните у нас са 24 000 души, а от началото на програмата над 130 000 души са се имунизирали. Целта на правителството е през следващите месеци да насърчи около 300 000 души да си поставят ваксина.

"Искам днес, първо, да поздравя министъра на здравеопазването, защото когато говорим за мерки, ние всъщност трябва да знаем какви са нашите цели. Нашите цели са да спасим максимално много животи в следващите месеци, да сме сигурни, че правим всичко възможно да не затворим икономиката, правим всичко възможно децата ни да отиват на училище и да не си стоят вкъщи. Това, за да се случва, ваксинационната програма трябва да работи. И поздравът ми е към министъра на здравеопазването, защото само за вчерашния ден вече имаме 24 747 ваксинирани, за един ден, което от началото на новата програма имаме над 130 000 ваксинирани. Нашата начална цел беше допълнително 300 000. Ние вече сме на една-трета от този резултат, даже повече, а сме само в първите дни на януари." - каза министър-председателят

Това е първото редовно заседание на правителството за новата година. На него министрите също така увеличиха помощта за туристическия бранш.

Как започна първото заседание на кабинета за тази година вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Между 20 и 30% ще поскъпне хлябът в Благоевград
Между 20 и 30% ще поскъпне хлябът в Благоевград
Мъж загина след като автобус с работници и камион катастрофираха край Нова Загора
Мъж загина след като автобус с работници и камион катастрофираха край Нова Загора