НОВИНИ

Паметникът на Съветската армия няма да бъде преместен тази година, съобщават от Областната администрация

областната администрация ангажира конкретен срок преместването паметника съветската армия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:15, 11.08.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

С оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, към днешна дата Областната администрация на София-град не може да се ангажира с конкретен срок в рамките на тази година за финализиране на преместването на Монумент "Паметник на Съветската армия". Това се посочва в съобщение на областната администрация.

Областната управа е изискала информация от различни институции по казуса. От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект.

"Левицата" и "Възраждане" с акция срещу демонтирането на Паметника на Съветската армия

По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на "Паметника на Съветската армия", информират от областната администрация.

Тази документация е била изискана от Столична община. От получения отговор става ясно, че необходимите книжа не са открити "след извършена служебна проверка в технически архив на направление "Архитектура и градоустройство", както и че има допустима процедура по възстановяването им.

Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от Паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта.

Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия, посочват от областната администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските шампионки по тенис до 18 г. се прибраха в България
Европейските шампионки по тенис до 18 г. се прибраха в България
Вердер е отхвърлил оферта за Илия Груев на стойност 4 милиона евро
Вердер е отхвърлил оферта за Илия Груев на стойност 4 милиона евро