НОВИНИ

Пандемията в САЩ се политизира

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:47, 18.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
Политика

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи протестите в няколко щата срещу строгите ограничителни мерки заради пандемията. Освободете Минесота, Мичиган и Вирджиния, написа Тръмп в серия от постове в Туитър.

Властите предупреждават, че отмяната на ограниченията може да доведе до ново разпространение на заразата. Демонстрации за вдигане на мерките имаше в Мичиган, Охайо, Северна Каролина, Минесота, Юта, Вирджиния и Кентъки. Щатите, споменати от Тръмп, са управлявани от демократите, докато в Охайо и Юта губернаторите са републиканци.

Призивите на държавния глава за освобождаване на тритe американски щата прозвучаха така, сякаш те са завладени от неприятелска сила, отбелязва Би Би Си. Президентът защити посланията си и определи някои от мерките, наложени в Минесота, Мичиган и Вирджиния като "твърде тежки".

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Имаме някои отрезвяващи насоки, но мисля, че някои неща са прекалено строги. Тези хора изразяват свои виждания. Виждам къде са и как работят. Изглеждат ми много отговорни хора, но към тях се отнасят малко сурово.

Още протести са насрочени в Уисконсин, Орегон, Айдахо и Тексас. Над 700 хиляди за вече заразените в Съединените щати, смъртните случаи са близо 37 хиляди, сочат данни на университета Джонс Хопкинс.

Президентът Тръмп не изключи починалите да достигнат 65 хиляди. По-рано той представи насоки за постепенно вдигане на ограниченията в три фази при запазване изискванията за добра лична хигиена, социална дистанция, тестове и проследяване на контактите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 150 хиляди станаха жертвите на коронавируса в света
Над 150 хиляди станаха жертвите на коронавируса в света
В очакване на Благодатния огън
В очакване на Благодатния огън