НОВИНИ

Папа Франциск намекна, че може да се оттегли, ако здравето му се влоши

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:40, 30.07.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Папа Франциск заяви, че би се оттеглил от Светия престол, ако констатира, че здравето не му позволява да служи подобаващо, но този момент още не е настъпил.

85-годишният Свети отец сподели размишленията си в края на интензивно и продължително посещение в Канада, където се извини на коренните народи за насилието, извършено от представители на Католическата църква.

"Вратата за оттегляне е отворена - това е съвсем нормална възможност. До днес обаче не съм използвал тази врата. Не виждам необходимост да мисля за тази възможност, но това не значи, че вдругиден няма да започна да я обмислям. Засега обаче не го правя. Това пътуване беше нещо като тест. Истина е, че не мога да пътувам в това състояние. Може би е нужна промяна на стила, по-малко пътувания, пренареждане на ангажиментите, но Господ ще реши", заяви папата.

Засега папата ще продължи да изпълнява задълженията си. Смяна на Светия отец не е катастрофа, отбеляза той пред журналисти. Папа Франциск страда от травма на коляното.

"Не мисля, че мога да продължа със същия ритъм на пътуване като преди. На моята възраст трябва да я карам по-леко", отбеляза главата на Римокатолическата църква.

Той изрази желание да посети Украйна, но трябва да чуе лекарите. Предшественикът му Бенедикт Шестнайсти се оттегли от престола заради влошено здраве през 2013 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третодивизионен тим изхвърли Байер Леверкузен от турнира за Купата на Германия
Третодивизионен тим изхвърли Байер Леверкузен от турнира за Купата на Германия
Волейболистите на Мартин Стоев останаха със сребърните медали в Банска Бистрица
Волейболистите на Мартин Стоев останаха със сребърните медали в Банска Бистрица