НОВИНИ

Папата поднови призива си за великденско примирие в Украйна

папата поднови призива великденско примирие украйна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:30, 24.04.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск призова отново за примирие в разкъсваната от войната Украйна през уикенда на православния Великден, "за да се облекчи страданието на изтерзаните хора".

Синьо-жълтото знаме на Украйна се развя сред вярващите, събрали се на площад "Свети Петър", където главата на Римокатолическата църква припомни, че бойните действия избухнаха преди два месеца на 24 февруари.

"Вместо да спре, войната се влоши. Тъжно е, че в тези най-свети и тържествени за християните дни чуваме повече убийствения шум на оръжията, отколкото този на камбаните, възвестяващи Възкресението на Христос. Подновявам призива за великденско примирие - най-малкия осезаем знак за готовност за мир", каза той.

"Спрете нападенията, за да облекчите страданията на измъчените хора", добави папата.

По-рано координаторът на ООН за кризата в Украйна Амин Ауад призова за "незабавно спиране" на боевете в Мариупол, за да се даде възможност за евакуация на блокираните цивилни в разрушения пристанищен град, който почти изцяло е под руски контрол.

На Цветница, 10 април, папата призова за великденско примирие, което да доведе до "мир чрез истински преговори". В четвъртък той подкрепи призива на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за прекратяване на сраженията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски самолет е прелетял над българското въздушно пространство с разрешение от София
Руски самолет е прелетял над българското въздушно пространство с разрешение от София
Великденски забавления за маймуните в Софийския зоопарк (Снимки)
Великденски забавления за маймуните в Софийския зоопарк (Снимки)