НОВИНИ

На католическия Великден папа Франциск призова за мир

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:00, 17.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск произнесе традиционната си благословия Урби ет Орби към града и към света. Светият отец призова световните лидери да чуят призивите за мир, включително в опустошената Украйна.

За първи път от 2019 година папа Франциск отслужи великденската меса пред публика на изпълнения с хора площад "Свети Петър". След молби на майките, папата спря папамобила, за да благослови две момчета. Светият отец произнесе пасхалното си послание "Към града и към света" пред близо 50 000 души.

Мирът е възможен, мирът е необходим, мирът е основна наша отговорност, нека има мир за изтерзаната от война Украйна, каза главата на Римокатолическата църква.

"Нашите погледи също са изпълнени с недоверие в това Възкресение Христово на война. Видяхме твърде много кръв, твърде много насилие. Също и нашите сърца се изпълниха със страх и мъка, докато толкова много наши братя и сестри трябваше да се крият, за да се защитят от бомбите", заяви папа Франциск.

Нося в сърцето си всичките многобройни украински жертви, милионите бежанци, разделените семейства, разрушените градове, каза още папата.

Той призова конфликтът в Европа да ни накара да бъдем по-внимателни и към други страдания и болки в други региони на света.

85-годишният папа говори за мир и помирение между израелци и палестинци и още в Сирия, Ирак, Либия, Афганистан и Демократична Република Конго, където се очаква на посещение през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСВ Айндховен обърна Аякс и триумфира с Купата на Нидерландия
ПСВ Айндховен обърна Аякс и триумфира с Купата на Нидерландия
Лудогорец прекърши Славия за девет минути и за 11-ти пореден път е шампион на България
Лудогорец прекърши Славия за девет минути и за 11-ти пореден път е шампион на България