НОВИНИ

Парламентът прие промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

Николай Минков
от Николай Минков
12:42, 11.09.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
парламентът прие промени закона подпомагане земеделските производители
Снимка:
Слушай новината

Държавен фонд "Земеделие" вече ще има право да задържа до 25% от сумите, получени в резултат на намаленията и изключванията, които да разпределя за държавни помощи. Това реши единодушно парламентът, приемайки на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Уточняват се сроковете за давност, които се прилагат при издаването на решение за налагане на финансова корекция и акт за установяване на публично държавно вземане.

Прецизира се от кой момент административните актове се считат за връчени.

Уточнен е моментът, от който земеделските стопани се смятат за активни при кандидатстване за директни плащания, предвиждат още поправките в закона.

Прецизирано е кои данни се използват при определяне на размера на свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за труд, включително данъци и вноски за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост, които се приспадат от одобрените плащания по основното подпомагане на доходите за устойчивост за съответната календарна година.

Създава се правна възможност за приемственост между схемата за млади земеделски стопани и интервенцията за допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани. Гарантира се петгодишното право на бенефициентите за получаване на допълнителната подкрепа, при спазване на всички други условия.

Създава се правно основание за определяне на реда и условията за кандидатстване за предоставяне на финансов принос за премии по застрахователните схеми. Определя се актът, с който ще се утвърдят насоките, определящи условията за кандидатстване и изпълнение, решиха още депутатите.

Създават се правила, уреждащи спецификата на административните договори, административните актове за предоставяне или отказите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Предвидени са случаите, в които Държавен фонд "Земеделие" не предприема действия по възстановяване на недължимо платена финансова помощ.

Създава се правно основание за налагане на финансови корекции при установено неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки, в случаите когато Държавен фонд "Земеделие" е бенефициент на подпомагане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима алпинисти са намерени мъртви в подножието на Монблан
Четирима алпинисти са намерени мъртви в подножието на Монблан
Сребърен медалист по хокей на трева от Игрите в Токио бе отстранен от спорта за една година заради купуване на кокаин
Сребърен медалист по хокей на трева от Игрите в Токио бе отстранен от спорта за една година заради купуване на кокаин