НОВИНИ

Първи случаи на повторно заразяване с Covid-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:00, 25.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Първи случаи на повторно заразяване с Covid-19. Здравните власти в Хонконг съобщиха за пациент, който четири месеца след оздравяването си отново се е разболял с коронавируса. Повторно заразени пациенти с нов щам на вируса вече са регистрирани и в Нидерландия и Белгия.

33-годишен мъж от Хонгконг е първия регистриран пациент, повторно заразен с Covid-19. Боледувал е през април. Но на 15 август след пътуване до Европа отново дал положителен резултат.

Мария ван Керкхове, експерт в СЗО: Доколкото знаем, има разлика между първия и втория щам.

Възрастен мъж с отслабен имунитет е пациентът от Нидерландия, заразил се повторно с Covid-19. Не става въпрос за неотшумяла инфекция, а за зараза с нов щам.

Марион Коопманс, съветник към правителството на Нидерландия: В този случай определено има повторно заразяване с друг щам. Хората ме питат дали повторното заразяване е нещо нормално. Не, не мисля, че е нормално. Повечето хора, които са се заразили, изграждат добра имунна защита. Но някои не успяват. Хора, които са били по-леко заразени, не изграждат толкова силна защита.

Случая от Белгия учените определиха като "недобра новина". При първото боледуване жената е проявила леки симптоми и не е развила достатъчно силни антитела, които да предотвратят новата инфекция. И в този случай щамовете са различни.

Марк ван Ранст, вирисулог: Жената се е заразила повторно три месеца след първата инфекция. Очакваме подобни случаи през следващите дни.

Загадката, която предстои да разкрият учените, е дали подобни случаи ще са рядкост и дали много хора могат да се заразят повторно няколко месеца по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старт на консултациите за нова конституция: ГЕРБ има принципно съгласие от ВМРО, получи подкрепа и от НСФБ
Старт на консултациите за нова конституция: ГЕРБ има принципно съгласие от ВМРО, получи подкрепа и от НСФБ
Висшият адвокатски съвет критикува предложения от ГЕРБ проект за нова конституция
Висшият адвокатски съвет критикува предложения от ГЕРБ проект за нова конституция