НОВИНИ

Петков след среща с Рюте: Не можем да си позволим петролно ембарго на Русия, ще искаме изключение

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:45, 16.05.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
живо кирил петков срещна премиера нидерландия марк рюте
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков потвърди, че България няма да наложи петролно ембарго на Русия и изрази увереност, че ЕК ще включи страната ни сред държавите, за които ще се направи изключение в новия пакет санкции.

"Вярваме, че България даде своята част за спирането на паричните потоци към Путин, като не се съгласи с промените в плащанията, искани от "Газпром". ЕК разбира, че ние не можем хем да преминем от 90% на 0% зависимост от руските газови доставки, хем да спрем единствената ни рафинерия, която работи с петрол от Русия. България показа, че не се гъне под натиск на чужда държава и има воля. Но за петрола не сме в ситуация да поемем и този потенциален риск", изтъкна премиерът Кирил Петков.

Марк Рюте поздрави България и Полша за позицията, която заеха спрямо исканията на Русия за плащане в рубли.

"Това, което Полша и България направиха като отговор към "Газпром", беше много силна реакция от страна на целия ЕС към Русия. И аз искам да ви поздравя за това и да ви благодаря, че можем да бъдем заедно", каза Рюте.

В Министерския съвет двамата проведоха среща на четири очи, последвана от пленарно заседание на двете делегации.

"Говорихме за общата ни позиция за енергийната сигурност. Трябва да спазваме договорните отношения и никой не може едностранно да променя договорите със страни-членки в Европа. Имаме една визия за нулева корупция. Обсъдихме факта, че руските енергийни проекти включват корупция и този тип влияние в ЕС е абсолютно недопустимо", изтъкна премиерът Кирил Петков.

Българското правителство с волята си срещу корупцията е най-сигурния път към влизането ни в Шенген и просто трябва да извървим пътя, заяви премиерът Кирил Петков след среща с нидерландския си колега Марк Рюте.

Двамата са обсъдили важни общи проекти в IT сектора, земеделието и логистиката. Очаква се до септември да заработи Фонд за нови технологии в земеделието.

"Искаме да работим - в областта на икономиката, зелената икономиката, включително и този фонд. Обсъдихме войната в Украйна, популярността на Путин в България пада до невиждани нива. Нидерландия помага на България с изтребители. Заплахата от Русия - с нея трябва да се справим заедно. Държавите трябва да работят заедно, конструктивно, за да може да са в безопасност. В икономиката трябва да се подготвим за Европа след войната. Ние сме толкова далече като разстояние, но имаме съгласие по тези теми. Имаме приятели в Европа - тук в София. Мисията през октомври по военни въпроси - борбата с корупцията - това е общ дневен ред", подчерта Марк Рюте.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джевизов: Отборът от Ловеч, играещ под наем на "Армията", не знае какво значи ЦСКА (Видео)
Джевизов: Отборът от Ловеч, играещ под наем на "Армията", не знае какво значи ЦСКА (Видео)
Сраженията в Харков: Украинската армия отблъсна руските сили до държавната граница
Сраженията в Харков: Украинската армия отблъсна руските сили до държавната граница