Пловдив ще получи над 1 600 000 лв. по проект "Патронажна грижа"

от БНТ
14:07, 02.04.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Регионални
пловдив получи 600 000 проект патронажна грижа

Община Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“ заради извънредното положение в страната и ще подпомогне грижата за най-уязвимите хора.

Средствата ще бъдат са осигурени по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това съобщи директорът на Дирекция „Социални дейности“ в общината Веселина Ботева. Средствата ще бъдат използвани за подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания.

Също така ще бъдат назначени социални асистенти, които да закупуват и доставят храна и медикаменти на възрастни над 65 години и хора с увреждания, както и за доставка на топъл обяд за пенсионери с ниски доходи. По предварителни данни това ще позволи проектът "Патронажна грижа" да обхване още 100 души.

По време на извънредното положение община Пловдив е създала организация и има възможност да поеме 1500 нуждаещи се от доставка вкъщи на храна и лекарства, за да не излизат от домовете си. Те ще се ползват и от услугата да им се плащат и битовите сметки, както и при заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Закупуването на храни и лекарства, както и комуналните разходи се извършват със средства на хората в нужда, а не са социална помощ от общината.

Тя ще осигури лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати за новоназначените помощници, допълни Ботева. До този момент от патронажна грижа в града се възползват над 400 човека, за които се грижат 56 служители. 103 лица са заявили нужда, а тепърва ще се приемат и нови заявки чрез Районните кметства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
300 000 лв. дариха магистрати за борбата срещу коронавируса
300 000 лв. дариха магистрати за борбата срещу коронавируса
Дезинформация и факти: Как да разпознаем и спрем митовете за коронавируса
Дезинформация и факти: Как да разпознаем и спрем митовете за коронавируса