През изминалата година българските фермери са добили с близо 3% по-малко краве мляко, което е довело до спад и на произведеното сирене. Причината е, че стопаните отглеждат все по-малко животни. В същото време се увеличават сирената с вложени растителни мазнини.
По-малките количества добито мляко рефлектират и върху цените на сиренето - твърдят млекопреработватели от Съединение.
Злати Златев, началник производство: "През последните няколко години в нашия регион са затворили голяма част от фермерите и те казват – няма смисъл да работим. Ние работим с български млека, което си ги изследваме с наша си апаратура, което ни дава възможността да гарантираме продукта, който произвеждаме."
За да покрива критериите за бяло саламурено сирене, продуктът трябва да е само от българско мляко. Отглеждането на животните, от които се добива млякото, трябва да отговаря на определени критерии.
Д-р Алекси Ахмед, БАБХ -Пловдив: "Като там изискването е, че фуражът, с който се изхранват животните, трябва да е минимум 80% български."
От началото на годината в Пловдивска област са направени 23 проверки в млекопреработвателите предприятия, 37 - в детски заведения и 243 - в складове за търговия на едро. Няма открити нарушения. А качественото сирене може лесно да бъде разпознато.
Иван Мутафов, производител: "Като разчупим бучката, вътре трябва да има порцеланов лом, трябва да има технологични шупли в неголямо количество. Сиренето трябва да бъде с приятно изразен млечно-кисел вкус. Трябва да бъде с твърдост, но не прекалено голяма. Не да е меко самото сирене."
От Българската агенция по безопасност на храните напомнят, че продуктите с имитиращи продукти трябва да са обозначени на отделен рафт. Сирената с повишено водно съдържание пък задължително са пакетирани и на лицевата страна е изписан този детайл.