НОВИНИ

Подготвят плажовете за зимата

подготвят плажовете зимата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 26.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

По Южното Черноморие започна подготовката за зимния сезон. За да посрещнат зимните месеци, концесионерите на плажовете правят депа с пясък, които трябва да гарантират, че и през следващата година летовниците ще се радват на хубави и красиви плажове.

Николай Димитров стопанисва плажа в Крайморие от няколко години. Разказва, че бурното море и силните ветрове през зимата застрашават плажните ивици и летовниците могат да останат без плаж следващия летен сезон.

"В случая пясъкът се взима и се депонира от пясъчната ивица, от брега. Депонираният пясък се запазва до следващата пролет, когато обратно ще бъде разстлан на самия плаж", обяснява той.

През последната зима огромна ивица с ширина от 15 метра буквално била издълбана до кал, разказва още стопанина.

"Ако нямаш депониран пясък, няма да имаш възможност и следващия летен сезон ще срещнеш упреци на хората, които идват да плажуват, а те са доста", допълва концесионерът.

За да не се нарушава морският бряг, пясъкът не се изгребва от морето, а се избутва с фадрома.

Пясъкът се депонира пред заведения, тъй като те действат като естествен щит. При силни ветрове или бури по този начин пясъкът няма да бъде разпилян извън плажната ивица.

"Като идея не е лошо, защото понякога морето е непослушно зимата и вълната се вдига много високо, много високо и влиза в заведенията", казва Иван Тотев.

Подобна практика е позната и в редица чуждестранни курорти като Тенерифе, Флорида и Калифорния, където събирането на купчини от пясък се е превърнало в държавна политика.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ние сме от първите държави членки на ЕС, които подкрепиха бизнеса
Борисов: Ние сме от първите държави членки на ЕС, които подкрепиха бизнеса
Полша и Унгария координират позициите си по ветото на бюджета на ЕС
Полша и Унгария координират позициите си по ветото на бюджета на ЕС