НОВИНИ

Похитители в Нигерия освободиха отвлечени преди дни ученици и учители

похитители нигерия освободиха отвлечени дни ученици учители
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:05, 27.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Похитители освободиха 42-ма души, включително 27 деца, отвлечени от училище в централна Нигерия преди 10 дни, ден след като над 300 ученички бяха отвлечени от въоръжени мъже на северозапад.

В средата на февруари въоръжени мъже с военни униформи нахлуха в правителствения научен колеж Кагара, убивайки един ученик и отвличайки 42-ма други - включително 27 ученици, трима учители и други роднини на училищния персонал, съобщиха служители.

В Северозападна и централна Нигерия се наблюдава нарастване на нападенията от тежко въоръжени престъпни банди, които нахлуват в села, убивайки и отвличайки жители след ограбване и опожаряване на домове.

В петък, в село Джангебе в щата Замфара, заподозряна престъпна банда атакува правителственото средно училище за момичета в третото нападение в училище за по-малко от три месеца - поредица, която съживи травматичните спомени за "момичетата от Чибок" отвлечени от джихадисти преди близо седем години.

Командването на държавната полиция в Замфара, работещо с военните, "започна съвместни операции по издирване и спасяване с оглед спасяването на 317 ученици", каза говорителят на полицията Мохамед Шеху.

Президентът на Нигерия Мохамаду Бухари осъди последното отвличане като "нехуманно и напълно неприемливо".

"Тази администрация няма да се поддаде на изнудване от бандити, които се насочват към невинни ученици в очакване на огромни плащания за откуп," каза той в изявление в петък.

"Ние имаме капацитета да разгърнем огромна сила срещу бандитите в селата, където те действат, но ни ограничава страхът от големи жертви на невинни селяни и заложници, които биха могли да бъдат използвани като жив щит от бандитите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Отваряме заведенията, но месец март ще е критичен
Борисов: Отваряме заведенията, но месец март ще е критичен
5-годишно дете погълна сода каустик, борят се за живота му
5-годишно дете погълна сода каустик, борят се за живота му