НОВИНИ

Полша се нуждае от един милиард евро от ЕС за транзита на украинско зърно

кризата украинското зърно подготвя втори пакет помощ засегнатите земеделци
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:57, 04.08.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Полските власти представиха на Европейската комисия оценка на разходите в размер на един милиард евро за необходимите инвестиции, които трябва да бъдат направени в инфраструктурата, за да може Варшава да увеличи транзита на зърно и други украински селскостопански и хранителни продукти през границата между Полша и Украйна. Това съобщи европейски източник за информационна агенция ПАП.

Преди няколко месеца председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС ще предостави средства за увеличаване на транзита на зърно от Украйна, но не излезе с конкретни подробности. Според информационната агенция ПАП полски представители са представили на Брюксел оценка на разходите за необходимите инвестиции.

Според документите, с които ПАП се е запознала, полските власти твърдят, че се нуждаят от около 500 млн. евро за модернизиране на сегашните гранични пунктове за товарни автомобили в Дорохуск-Ягодин, Хребене-Рава Руска и Корчова-Краковец, както и на железопътната инфраструктура в град Пшемишъл, разположен на границата между Полша и Украйна. Други 500 млн. евро ще бъдат отпуснати за модернизиране на железопътните връзки по границата между Полша и Украйна, за изграждане на нови терминали за товарни автомобили и за изграждане на пунктове за митнически контрол.

Информацията, публикувана от ПАП, беше потвърдена от посланика на Полша в ЕС Анджей Садос. "От година и половина искаме да увеличим транзита на украинско зърно към трети страни, особено към Африка. За това обаче са необходими инвестиции и ние многократно сме изпращали искания до Европейската комисия за увеличаване на капацитета на инфраструктурата", заяви Анджей Садос.

Източните членки на ЕС Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, с одобрението на Брюксел, затвориха пазарите си за пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна до 15 септември в опит да защитят собствените си селскостопански сектори. Първоначално мерките бяха в сила до 5 юни 2023 г., но Европейската комисия удължи ограниченията до 15 септември.

Миналата седмица заместник министър-председателят Ярослав Качински заяви, че ако подкрепената от ЕС забрана не бъде удължена, Полша ще я продължи самостоятелно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Доволен съм единствено от резултата
Илиан Илиев: Доволен съм единствено от резултата
БФС пусна програмата за следващите четири кръга в Първа лига, Лудогорец-ЦСКА на 13 август
БФС пусна програмата за следващите четири кръга в Първа лига, Лудогорец-ЦСКА на 13 август