НОВИНИ

Полски съдия можеше да бъде съден - допуснал журналисти в съдебната зала

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:59, 09.06.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Политика

Едно съдебно заседание във Варшава предизвика демонстрации пред Върховния съд и протести на европейски съдийски организации.

Полската прокуратура поиска имунитета на съдия заради негово решение по дело, свързано с депутати от управляващата партия. Дисциплинарната камара към Върховния съд на Полша отказа да свали имунитета на съдия Игор Тулея, известен като критик на властта. Случаят е част от процес, който според Брюксел застрашава правовата държава в Полша.

Игор Тулея можеше да стане първата жертва на системата от дисциплинарни мерки, която според критици е стъпка за овладяване на съдебната система в Полша. Съдията е обвинен за допускане на журналисти на заседание по дело, свързано с приемането на бюджета в парламента през 2017 г. Тогава той е отсъдил, че депутати от управляващата партия "Право и справедливост" умишлено са попречили на опозицията да участва в гласуването. Прокуратурата поиска имунитета на Тулея, за да започне наказателно производство по обвинение за превишаване на правомощия. Искането не беше удовлетворено.

Пьотр Фалковски, говорител на Дисциплинарната камара към Върховния съд на Полша: Съдът постанови, че съдията е действал според обхвата на своите правомощия. Следователно не е могъл да извърши престъпление. Прокуратурата има право да обжалва решението.

Професионални организации от Полша и Европа се обявиха в подкрепа на съдията. Сред тях беше и Съюзът на съдиите в България. Игор Тулея не присъства на заседанието, а се присъедини към демонстрантите пред Върховния съд.

Игор Тулея, съдия от Окръжния съд във Варшава: Оказва се, че през 2020 г. няма разлика между гангстерите в анцузи и политическите гангстери в костюми. Не съм помислял, че съдебната система в Полша ще бъде унищожавана от политици от изпълнителната власт.

Днешното дело нямаше да се проведе, ако Варшава беше изпълнила решение на Съда на ЕС, който поиска Дисциплинарната камара да спре дейността си. Тя беше създадена през 2017 г., за да следи работата на магистратите, но Европейската комисия, както и полският Върховен съд смятат, че съставът й не гарантира независима и безпристрастна работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на коронавирус в шуменското село Изгрев
Огнище на коронавирус в шуменското село Изгрев
Д-р Гергана Николова, БЛС: Не трябва да има връщане на мерките в обема, в който бяха
Д-р Гергана Николова, БЛС: Не трябва да има връщане на мерките в обема, в който бяха