НОВИНИ

Посланикът ни в Южна Корея: Можем да се учим от тях за справяне с COVID кризата

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 24.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Стратегията за коронавируса в Южна Корея от самото начало беше активно проследяване и тестване - по 20 000 теста на ден. Правителството обяви, че и тестването, и лечението ще бъдат безплатни за всички, включително нелегалните имигранти, които няма да бъдат докладвани.

Това обясни в специално интервю за предаването "Светът и ние" българският посланик в Южна Корея Петко Драганов. Бяха разработени собствени тестове, част от които ние закупихме и ползваме в България. Аз смятам, че в това отношение те дадоха най-добрия модел за справяне с COVID кризата, допълни още Драганов.

Дисциплина, последователност, добра стратегия, прозрачност, доверие в мерките на правителството - това според посланика, са най-важните акценти от политиката за пандемията на Южна Корея, от които можем да се учим.

Хората наистина спазват мерките - носят маски, спазват дистанция. В резултат, страната никога не затвори магазини, кафенета, заведения, бизнес, допълни посланикът.

Борбата за върховенството на закона продължава да бъде в дневния ред на обществото. Корея дава добър пример, защото има публична нетърпимост към корупцията, категоричен е дипломатът.

Доскоро, подобно на България, Корея също е била с нестабилни демократични институции. Нейната демократична конституция е приета през 1987 г., но демократичните ценности се отстояват.

Относно нивото на отношенията със Северна Корея, Драганов обясни, че в Южна Корея има министерство на обединението.

Обединението е идеал, но отношенията са на приливи и отливи, като в момента има леко обтягане. Основна причина са ракетните опити, които се провеждат в Пхенян. Има искрено желание обаче от страна на Южна Корея за преодоляване на проблемите и това е приоритет на правителството.

Корейците знаят не много за България, но благодарение на един млад и предприемчив българин, който живее там и често се появява в кулинарни предавания, обогатяват знанията си, обясни Драганов. Туризмът между двете държави обаче не е достатъчно развит.

Сериозен потенциал има и в сферата на инвестициите - корабостроенето, автомобилната индустрия и особено електрониката, допълни посланикът.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милано - бъдещият най-зелен град на Италия
Милано - бъдещият най-зелен град на Италия
Адриан Андреев е на 1/4-финал в Мелийя
Адриан Андреев е на 1/4-финал в Мелийя