НОВИНИ

Пожар застрашава хора и домовете им в австралийския град Пърт (Снимки)

пожар застрашава хора домовете австралийския град пърт снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:02, 04.01.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Излязъл извън контрол пожар застрашава живота на хора и домове в австралийския град Пърт на западния бряг, като местните жители получиха нареждане да потърсят прикритие от токсични изпарения, съобщи Агенция Франс Прес.

Жителите в няколко южни предградия на Пърт са предупредени да бъдат нащрек, докато около 150 пожарникари се борят с пожар, който е унищожил над 230 хектара от събота.

Местните власти за спешни случаи понижиха пожара от предишното му ниво на "спешност", но предупреди, че все още има "възможна заплаха за живота на хора и домове, тъй като в района гори пожар и условията се променят".

Не е известно какво е предизвикало пожара. Опасните изпарения, издигащи се от горящ боклук, също предизвикват безпокойство, като на местните жители е казано да се "подслонят на безопасно място ".

Няколко пътища бяха затворени и на автомобилистите бе казано да не пътуват в засегнатия от пожара район.

Има и други горски пожари в и около региона на Пърт, включително един, който принуди евакуацията на пенсионерско село в неделя в югоизточното предградие Госнелс.

Около 60 души бяха преместени на безопасно място, а в района е създаден център за евакуация. Горещи и ветровити условия – безмилостни 40 градуса по Целзий - се прогнозират за Пърт тази седмица.

Западна Австралия беше пощадена от бремето на опустошителните пожари, предизвикани от климатичните промени през миналото лято, които опустошиха най-много двата най-гъсто населени щата Нов Южен Уелс и Виктория. Пожарите унищожиха над 24 милиона хектара засегнати от суша храсталаци и гори в цяла Австралия в края на 2019 г. и началото на 2020 г., убивайки над 30 души и унищожавайки хиляди домове.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайският милиардер Джак Ма не се е появявал публично от два месеца
Китайският милиардер Джак Ма не се е появявал публично от два месеца
Ваксината на "Пфайзер" е ефикасна, ако втората доза се бие на 21-вия ден след първата
Ваксината на "Пфайзер" е ефикасна, ако втората доза се бие на 21-вия ден след първата