НОВИНИ

Президентът на Казахстан издаде заповед за стрелба без предупреждение

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:16, 07.01.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Ден след пристигането на военни сили, ръководени от Русия, казахсатнският президент обяви, че конституционният ред в страната до голяма степен е възстановен. Миротворците са поели контрола над летището в Алмати. Президентът Токаев направи телевизионно обръщение към нацията и заяви, че е издал заповед да се стреля без предупреждение по терористи. ООН, Съединените щати, Франция и Великобритания призоваха всички въвлечени в кризата към сдържаност.

В обръщение към нацията президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев съобщи, че е наредил да се стреля без предупреждение по терористи, които продължават да рушат, използвайки оръжия. Той увери, че всички искания, отправени от мирни граждани, са били чути. Токаев благодари на руския президент Путин за бързата реакция и оказаната помощ.

"Правоохранителните органи и армията получиха заповед от мен да стрелят без предупреждение. От чужбина се чуват призиви за провеждане на преговори между страните за мирно решаване на проблема - каква глупост. Какви преговори могат да се водят с престъпници, с убийци. Наложи се да се разправяме с въоръжени и подготвени бандити - както местни, така и чужди!", каза президентът на Казахстан.

В Казахстан пристигна първият самолет с руски войски и техника. Миротворческите сили, изпратени от Организацията на Договора за колективна сигурност, ще наброяват около 2500 души и ще останат до стабилизирането и нормализирането на обстановката в страната.

"Те включват части на въоръжените сили на Армения, Беларус, Киргизстан, Руската федерация и Таджикистан. Основните задачи на миротворческите сили са охрана на важни държавни и военни обекти, оказване на съдействие на казахстанските органи на реда за стабилизиране на обстановката и възстановяване на законния ред в страната", каза Владимир Зайнетдинов, прес секретар Организацията на Договора за колективна сигурност.

Говорителката на Белия Дом Джен Псаки заяви, че Вашингтон следи отблизо ситуацията и особено изпращането на руски военни сили по искане на Казахстан.

"Имаме въпроси относно естеството на това искане и дали е била законна покана, или не. На този етап не знаем. Светът, разбира се, ще следи за всяко нарушаване на човешките права и действия, които могат да доведат до изземване на функциите на казахстанските институции", каза Джен Псаки, говорител на Белия дом

Въпреки уверенията на казахстанския президент Токаев, че редът в страната до голяма степен е възстановен, и днес има съобщения за стрелба в Алмати. Според вътрешното министерство по време на безредиците са били ликвидирани 26 въоръжени престъпници, а повече от 3 хиляди души са арестувани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена пострада в тежка верижна катастрофа на пътя Добрич - Варна
Жена пострада в тежка верижна катастрофа на пътя Добрич - Варна
БНТ и Нова Броудкастинг Груп ще излъчат съвместно световното първенство по футбол през 2022
БНТ и Нова Броудкастинг Груп ще излъчат съвместно световното първенство по футбол през 2022