НОВИНИ

Приеха първата Наредба за градската среда в София

Уеднаквиха критериите за прием в детските градини с тези за 1. клас

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:56, 17.12.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
приеха първата наредба градската среда софия
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

На днешното заседание на Столичния общински съвет беше приета първата Наредба за градската среда. С нея ще се въведат единни правила за всички елементи в столицата - настилки, пейки, колчета, фасади, шрифтове на табелите. Санкциите, предвидени за нарушения на наредбата, са глоби от 200 до 2000 лева.

С наредбата се приемат стандартите за шрифта на София, информационните табели, туристическата навигация и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 от Централната градска част на София.

Общинарите решиха още адресът на децата над 4-годишна възраст да стане водещ критерий при кандидатстване за прием в детска градина или подготвителна група в София.

Новата наредба предвижда при по-малките деца водещ да е адресът на един от родителите. Критериите се въвеждат, за да може с предимство да са децата, чиито родители живеят по-дълго в София. Новите правила влизат в сила от 1 март 2021 г.

3 милиона повече за чистота да се изхарчат догодина в София, решиха още общинарите днес. Така сумата за 2021 г. ще е над 220 млн. лв. Освен за събиране и обезвреждане на отпадъци, парите ще се използват и за почистване на улици и рекултивация на затворените депа. Размерът на таксата битови отпадъци за граждани и фирми остава без промяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж отглежда кучета в клетки в багажника на автомобила си
Мъж отглежда кучета в клетки в багажника на автомобила си
Уволнения в болницата в Стара Загора заради случая с неприетата родилка
Уволнения в болницата в Стара Загора заради случая с неприетата родилка