НОВИНИ

Принципът на единодушие: Как 25 държави могат да станат заложници на Полша и Унгария

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:43, 19.11.2020
Чете се за: 02:17 мин.
Европа
принципът единодушие държави станат заложници полша унгария

Важните решения в Европейския съюз се взимат с единодушие. Съветът се стреми към единодушие, дори когато такова не се изисква.

Това е знак към държавите, че всички са еднакво важни - големи и малки, богати и не чак толкова. Държавите използват принципа на единодушие, за да преговарят по въпросите, които са им важни и да защитават собствените си интереси. Често интересите на някои страни не съвпадат с интересите на останалите.

От принципа на единодушието се възползва България като блокира преговорната рамка за Република Северна Македония, а по този начин и започването на преговори със Скопие и Тирана. Според германското председателство, двустранните проблеми между държавите не трябва да стават заложник на общите интереси на целия ЕС.

От принципа на единодушието се възползват и Полша и Унгария, които наложиха вето върху седемгодишния бюджет на ЕС - рекорден в историята на общността заради извънредната ситуация с пандемията от COVID-19.

Варшава и Будапеща блокират 1,8 трлн. евро, част от които са 750-те милиарда от фонда за възстановяване заради новия механизъм, който обвързва евросредствата с върховенството на закона. Двете държави не успяха да блокират приемането на самия механизъм, защото за него не беше необходимо единодушие и затова блокираха целия бюджет и новото предложение, което разширява собствените ресурси на ЕС.

Криза с бюджета: Унгария и Полша блокират парите за всички от ЕС

Ако в началото на финансовата година бюджетът не бъде окончателно приет, ЕС ще разполага със сума в размер на не повече от 1/12 от бюджета на предходната финансова година, което в сегашните условия би било катастрофално, дори за богатите държави-членки.

Европейски бизнес асоциации, работодателски организации и синдикати настоятелно призовават правителствата да одобрят бюджета и фонда за възстановяване, защото бизнесът и хората спешно се нуждаят от тези средства. Не е време за политически игри, казват те.

Парите са важни и за самите Полша и Унгария, и най-вече за обикновените поляци и унгарци, които също ще пострадат заради решението на своите правителства. Полша е най-големият нетен получател в ЕС.

За да оправдаят позицията си пред своите граждани, Виктор Орбан и Матеуш Муравецки втвърдяват риториката. Виктор Орбан вкара в употреба две любими теми - миграцията и Сорос.

Говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан написа днес, в навечерието на срещата на върха, че финансовите санкции, които Брюксел предвижда в новия механизъм за върховенството на закона са едва ли не план, предложен от Джордж Сорос.

Според говорителя на Орбан - Золтан Ковач - още през 2015 г. Сорос предложил финансови санкции за държавите, които отказват мигранти.

“Днес наблюдаваме финансово изнудване и политическо възмездие от страна на институциите на ЕС”, казва той.

Пандемията от COVID-19 и новият бюджет са акцентите в онлайн срещата на върха на ЕС

Подобна реторика използват и в Полша - полският премиер Матеуш Моравецки каза в реч през Сейма вчера, че върховенството на закона и нарушаването на принципите на правовата държава се превръщат в пропагандна машина за Европейския съюз. Той припомня и времето на комунизма, когато комунистическите партии използваха пропагандата за постигане на целите си. Според него това може да доведе до колапс на ЕС.

Словенският премиер Янез Янша също подкрепи Полша и Унгария с нетрадиционно писмо, което изпрати в понеделник до лидерите на евроинституциите и до германския канцлер Меркел. Той сравни ЕС с конвой от кораби, плаващи в бурно море, които често срещат рифове и айсберги. Но за да продължи конвоят заедно, трябва да се спазват договорите, иначе корабите ще започнат да напускат конвоя. Янша се обявява против механизма за върховенството на закона, защото според него той няма да се основава на независими оценка. Заради многото метафори и поетични сравнения писмото на Янша се превърна в хит в Брюксел. В същото време обаче събуди и тревоги, Словения поема председателството на Съвета на ЕС във втората половина на 2021.

Дипломати в Брюксел се опасяват, че сегашната ситуация е само “начало на кризата”.

Никой не очаква днес лидерите да успеят да убедят Орбан и Муравецки да променят позициите си. Но и никой не очаква, че държави като Нидерландия и Германия да направят компромис с върховенството на закона, за да получат тяхното съгласие.

Лидерите на политическите групи в Европарламента също предупредиха снощи в съвместна позиция, че вече има споразумение за бюджета и повторно отваряне на преговорите е невъзможно. Никой не трябва да очаква парламентът да отстъпи от позицията си, предупреждават евродепутатите.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха от болницата кмета на Пловдив Здравко Димитров
Изписаха от болницата кмета на Пловдив Здравко Димитров
Карди Би е обявена от „Билборд“ за Жена на годината
Карди Би е обявена от „Билборд“ за Жена на годината