НОВИНИ

Проблемът в сектор "Пътища": Работната група предлага решение утре

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:04, 29.09.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
заседание
Слушай новината

Странно е в момент, когато водим разговори и те са конструктивни, да се пристъпи към протести и търсене на политическо решение, каквото не може да има преди изчерпване работата на експертите. Това каза зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев по повод разговорите, които се води с дружествата, осигуряващи поддържането и ремонта на пътищата.

Той припомни, че със заповед на премиера е излъчена работна група с експерти.

"Срокът на работа на работната група е 30 септември, а днес се присъства към протести, при положение, че до този момент няма противоречия, нито сме стигнали до задънена улица", каза Демерджиев.

"Тезите на двете страни са такива, че според нас тези договори (за текущ ремонт и поддръжка на пътищата - бел ред.) са изчерпали отдавна предмета си, защото той е ограничен със стойност. Тезата на пътно поддържащите дружества е, че предметът на договора не е ограничен със стойност и те трябва да продължат да действат в срока - 5-годишен за всеки от договорите. В двата случая не е неизправна страна държавата - в случая АПИ. Защото, ако договорите са изчерпали предмета си, то уреждането на последиците трябва да стане със споразумение между страните. Много важно е да се подчертае че съгласна договорите не могат да очакват плащания преди 31 декември", каза зам.-министърът.

Утре работната група ще внесе своето предложение до премиера и той заедно с отговорните министри ще предложат политическо решение, допълни още той.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова допълни, че с работната група се решават два проблема в момента.

Най-важният е зимното почистване. Договорите ще бъдат обвързани със споразумения, за да се осигури зимното почистване. През актуализацията на бюджета са осигурени 100 млн. лв.

Започва спешно изграждане на мантинелите на пътя Перник-София с 1 млн. от бюджета на регионалното министерство.

Плановите ремонти ще започнат от април догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси след първия си гол за ПСЖ: Много съм щастлив
Меси след първия си гол за ПСЖ: Много съм щастлив
Транспортният министър ще търси отговорни за ситуацията с "Вера Су"
Транспортният министър ще търси отговорни за ситуацията с "Вера Су"