НОВИНИ

Проблемите на хората в малките населени места на община Девин

Избират се кметове във всички населени места със повече от 100 жители

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 29.10.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Смолян
Слушай новината

Днес ще се избират и кметове в малките селища с над сто гласоподаватели с постоянен адрес, които досега имаха кметски наместник. Прагът беше свален с промени в Изборния кодекс и закона за административно-териториалното устройство, направени от 45-тото Народно събрание. В община Девин много от селата днес избират кмет. Две от тях - Михалково и Чуреково досега имаха един кметски наместник. А проблемите с лошите пътища, старата ВиК мрежа и обезлюдаването и там чакат своите решения.

Избират се кметове във всички населени места със повече от 100 жители.

Михалково е обичаен случай на родопско село, където от тримата най-важни мъже в миналото - учителят , свещеникът и кмета, с течение на времето не останал никой. Духовникът живее в Девин и пътува при необходимост, голямата сграда на училището отдавна пустее и се руши, а за хората се грижи кметски наместник. Сега в Михалково си избират и кмет на населеното място , защото 203- ма души с постоянен адрес са напълно достатъчни да си възстановят това право.

"Важно е да имаме кмет и най-вече кмет, който да милее за селото, който сърце да има за това село и за хората в него", заяви Атанаска Ганева.

"Кметският наместник е длъжностно лице, длъжност на служба, нали за нас кмета вече си носи отговорност по друга отговорност, нали? Нека да е кмет за нас и да се чувства, че има развитие на селото", каза Величка Маданска.

Несбъднатата мечта на хората в Михалково е да стане балнеоложки център и лековитата минерална вода да доведе поток от туристи.

"Построихме къщи на 3 етажа, защото ние си мислехме, че Михалково ще стане втори Хисар. А то, не - уви не стана", коментира жител на Михалково, Милка Бодурова.

Не станал и пътят, който свързва Михалково с малкото село Чуреково. Трасето, което е част от републиканска пътна мрежа е транспортно изпитание и за здравите шофьорски нерви, и за автомобилите. Най-редовни по прашния път са камионите с дървен материал, които минават само на метър от къщите в Чуреково.

"Къщи се напукаха. Имаме подпорна стена под пътя - падат и ние си ги правим", уточни жител на Чуреково, Сийка Стоева.

Постоянните жители на Чуреково са едва 32-ма. Но очакват новоизбрания кмет на Михалково да бъде и техния кметски наместник. И да им помогне да оправят грешката в името на селото, с която то било променено на Чуруково.

"Не изисква никакъв финансов ресурс, освен стиковане на отношенията между МРРБ, Президент и Община. Това иска няколко държавни чиновници да седнат и да се разберат", каза жител на Чуреково, Васил Мадански .

А разбирателство ще е необходимо и в отношенията с кафявата мечка, която навестява понякога Михалково и околността. За да не се появи в изборния ден ловците от района са и направили хранилка в гората.

"Ами надяваме се, че няма, ама ние си обикнахме тая мечка. И да се появи, няма страшно", заяви Атанаска Ганева.И докато избират, хората в планината се подготвят за предстоящата зима. В Михалково и Чуреково повечето хора казват, че ще гласуват и искат техния кмет да е искрен и работещ. Знаят,че едва ли ще реши всички проблеми на битието им, но се надяват поне да опита.

Автор: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на няколко севлиевски села няма да могат да гласуват заради юридически казус
Жителите на няколко севлиевски села няма да могат да гласуват заради юридически казус
Какви са проблемите на хората в с. Горна Осеново и Долно Осеново
Какви са проблемите на хората в с. Горна Осеново и Долно Осеново