НОВИНИ

Путин се самоизолира след случаи на COVID-19 в обкръжението му

путин самоизолира случаи covid обкръжението
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:52, 14.09.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин се самоизолира, след като случаи на коронавирус в близкото му обкръжение. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че Путин е "абсолютно здрав" и е направил тест за коронавирус, без да дава уточнения за резултата.

Путин трябваше да пътува до столицата на Таджикистан Душанбе за регионална среща на върха по-късно тази седмица, но в разговор с президента Емомали Рахмон заяви, че няма да може да присъства лично.

Руските власти са предприели изключителни мерки, за да защитят Путин, който е ваксиниран с руската ваксина "Спутник V". От чуждестранни лидери, журналисти и официални лица се изисква да се самоизолират, преди да са в контакт с дългогодишния руски лидер.

В понеделник Путин се срещна със сирийския президент Башар Асад и с руски спортисти, завръщащи се от Параолимпийските игри в Токио.

Русия е сред страните, най-силно засегнати от пандемията от коронавирус - с пети най-голям брой регистрирани случаи според данни на АФП - и се бори да овладее инфекциите, въпреки лесния достъп до ваксини. Към вторник страната е регистрирала 7 176 085 случая и 194249 смъртни случая, което е най-големият брой смъртни случаи в Европа.

Инфекциите намаляват през последните дни след скок през август, но здравните служители съобщиха за 17837 нови случая и 781 нови смъртни случаи във вторник.

Властите се борят със скептично настроеното население, като независими социологически проучвания показват, че мнозинството руснаци не планират да се ваксинират. Към вторник около 39,9 милиона от 146 милиона души в Русия са напълно ваксинирани.

Москва, епицентърът на епидемията в Русия, и множество региони, въведоха задължителни мерки за ваксинация, за да ускорят кампанията, а Путин многократно призовава руснаците да се ваксинират.

Кремъл първоначално си постави за цел до септември напълно да ваксинира 60% от руското население, но по-късно се отказа от тази цел, въпреки че безплатни ваксини са налични от началото на декември.

Руските власти бяха обвинени в значително омаловажаване на последиците от пандемията и след тежка първа блокировка през 2020 г. се въздържаха от въвеждане на нови ограничителни мерки. Вместо това страната възлага надежди за ограничаване на пандемията на четирите си домашни ваксини - Sputnik V, EpiVacCorona, CoviVac и еднодозовата Sputnik Light.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община подписа договор за заем от 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност
Столичната община подписа договор за заем от 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност
Голям пожар гори в труднодостъпен терен над село Бели Искър (СНИМКИ)
Голям пожар гори в труднодостъпен терен над село Бели Искър (СНИМКИ)