НОВИНИ

Рали Швеция с промяна в маршрута заради липса на сняг

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:13, 09.04.2021
Чете се за: 00:48 мин.
Други спортове
рали швеция промяна маршрута заради липса сняг

От следващия сезон рали Швеция ще напусне традиционния си дом в региона на Вермланд и ще се премести на по на север в град Умео поради липсата на сняг.

Състезанието, което е част от календара на Световния рали шампионат, се провежда в западния регион Вермланд от 1973-та година насам, но в последните години организаторите често трябва да се съобразяват с по-мекото време и липсата на сняг.

През миналата година надпреварата, която единствена от целия календар се провежда при 100% зимни условия, бе съкратена на половина поради липсата на сняг и лед на пътищата.

Закономерно тази случка доведе до решението за преместването на ралито в град Умео, разположен на 400 км южно от Северния полярен кръг.

„По-обезпечен откъм сняг регион по на север е принципното изискване“, каза генералният мениджър на ралито Глен Олсон в свое изявление. Три града бяха потърсени за домакин на ралито, като Умео бе избран пред Йостерсунд в центъра на страната и северния хъб Лулео.

„Отиването на север бе необходимост, предвид предизвикателствата, които преживяваме в последните години. Това е шансът да гарантираме подходящите зимни условия, за които всички мечтаем за снежно рали“, сподели Ив Матон, рали директор на ФИА, в свое съобщение.

През тази година Рали Швеция бе отменено заради ситуацията с COVID-19. Надпреварата бе заменена от Северното полярно рали във Финландия, което се проведе между 26 и 28 февруари и бе спечелено от световния шампион за 2019 година, естонеца Отт Танак отбора на Хюндай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели домакинство на европейска квалификация U16
България спечели домакинство на европейска квалификация U16
От 12 април в София започват да пръскат срещу кърлежи
От 12 април в София започват да пръскат срещу кърлежи