Ръст на опасни продукти, свързани с COVID-19 в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:06, 02.03.2021
Чете се за: 04:30 мин.
Още
ръст опасни продукти свързани covid
Слушай новината

Safety Gate - системата на Европейския съюз за бърз обмен на информация за опасни потребителски стоки, която помага за изтеглянето от пазара на опасни нехранителни продукти, публикува днес годишния си доклад за 2020 година. От него става ясно, че броят на действията, предприети от компетентните органи вследствие на сигнал, се увеличава всяка година, като достига нов рекорден брой от 5377 в сравнение с 4477 през 2019 г.

От всички сигнали, подадени през 2020 г., 9% се отнасят до продукти, свързани с COVID-19, предимно неефективни предпазни маски.

Други примери за опасни продукти, свързани с COVID-19, публикувани на Safety Gate, са дезинфектанти, съдържащи токсични химикали, като метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане, или ултравиолетови дезинфектанти, които излагат потребителите на силно облъчване, причиняващо кожни дразнения.

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви:

“Safety Gate показа, че е устойчива на кризи: по време на пандемията от COVID-19 системата помогна на потребителите в качеството си на ключов инструмент за ефективното и бързо разпространение на информация относно опасни продукти, като например ненадеждно предпазващи маски или токсични дезинфектанти, и за изтеглянето им от пазара. С помощта на подобни защитни инструменти, правата на потребителите се гарантират допълнително”.

Действията за надзор бяха насочени към свързани с COVID-19 продукти, които са добили.

Според доклада играчките представляват продуктовата категория, за която са подадени най-много сигнали (27% от всички сигнали), следвани от моторните превозни средства (21%), електрическите уреди и оборудването (10%). Това показва, че надзорът на пазара в ЕС е насочен специално към децата, които са уязвима група потребители. Като цяло най-често подаваните сигнали са свързани с продукти, причиняващи наранявания като фрактури или сътресение на мозъка (25%), следвани от химическите компоненти в продуктите (18%) и рисковете от задавяне при децата (12%).

В България най-много сигнали е имало за опасни текстилни продукти и дрехи, следвани от моторни превозни средства и играчки. Най-много са оплакванията от наранявания, задавяне и химически компоненти в продуктите.

Комисията награждава предприятията, които правят повече, за да защитят потребителите, с наградата на ЕС за безопасност на продуктите. Тазгодишното издание, което от вчера приема кандидатури, ще се съсредоточи върху инициативи, насочени по-специално към защита на уязвимите потребители, както и върху използването на нови технологии за повишаване на безопасността на потребителите на продукти. Крайният срок за кандидатстване е 30 април.

Системата Safety Gate работи от 2003 г. и дава възможност за бърз обмен на информация между държавите членки на ЕС/ЕИП, Обединеното кралство и Европейската комисия относно опасни нехранителни продукти, които представляват риск за здравето и безопасността на потребителите. По този начин могат да се предприемат подходящи последващи действия и продуктите да не бъдат допуснати на пазара.

Друго действие за защита на потребителите е инициативата „Ангажимент за безопасност на продуктите“, която определя конкретни доброволни действия на местата за търговия за бързо премахване на оферти за опасни продукти от техните платформи. Към днешна дата единадесет онлайн места за търговия са подписали това споразумение, за да си сътрудничат с държавите членки за премахване на опасни продукти от техните уебсайтове: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, а вчера - Etsy и Joom.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" обяви водачите на листите си в София
Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" обяви водачите на листите си в София
Борисов посети новата пречиствателна станция за питейни води на Перник
Борисов посети новата пречиствателна станция за питейни води на Перник