НОВИНИ

Разговори за новата служебна власт: Кои министри ще останат в кабинета "Грънчарова"?

До края на седмицата ще стане ясен съставът на новото правителство

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:25, 14.08.2024
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

И днес продължиха разговорите на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова с потенциални кандидати за служебни министри. Повечето от тях са от настоящия кабинет "Главчев", но текат срещи с други експерти. До края на седмицата ще стане ясен съставът на новия кабинет.

На последното заседание на служебния кабинет "Главчев" преди да предаде щафетата на служебния кабинет "Грънчарова" премиерът направи поредна равносметка:

"Мисля, че 4 месеца работихме на доста високи обороти. Гасяхме всякакви пожари в пряк и в преносен смисъл. Запазихме хладнокръвие въпреки политическите провокации, спекулации и инсинуации."

И раздаде на министрите си текста на една от любимите си песни на "Щурците" - "Хамлет".

Димитър Главчев - служебен министър-председател: "На всички вас пожелавам успех в каквото и качество да сте. Аз се надявам да останете всичките, тъй като това ще покаже и нашата работа. Бих оставил всички да продължат да работят, но който и да остане съм сигурен, че ще продължи да си върши добре работата."

След като вчера стана ясно, че финансовият Людмила Петкова със сигурност ще продължат да работят, днес към тях се добави още едно име - това на земеделския министър Георги Тахов.

Георги Тахов - служебен министър на земеделието и храните: "Госпожа Грънчарова е с доста силен експертен профил. Да, получих покана и за мен ще бъде удоволствие да продължа да работя с нея."

С кандидат-премиера са разговаряли още служебните министри на регионалното развитие, околната среда и водите, образованието, правосъдието.

БНТ: Срещнахте ли се с госпожа Грънчарова и отправена ли вие покана да останете и в следващия служебен кабинет?

Виолета Коритарова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: "Срещнах се с госпожа Грънчарова. Разговаряхме дали бих приела такава покана и какво мисля за бъдеща съвместна работа. Изразих моята готовност да приема, но все пак решението е нейно."

Петър Димитров - служебен министър на околната среда и водите: "Ако мога да съм полезен в секторите, които управлявам с удоволствие бих останал."

Галин Цоков - служебен министър на образованието: "Тя също показа доста сериозна ангажираност по проблемите на образованието, така че ще е чест за мен да работя в следващия служебен кабинет. БНТ: А покани ли ви? - Това ще разберем в понеделник."

Мария Павлова - служебен министър на правосъдието: "Вчера проведохме много конструктивен разговор и от тук нататък решението е изцяло нейно."

За политики, перспективи и възможности са разговаряли Горица Грънчарова и служебния министър на иновациите и растежа.

Росен Карадимов - служебен министър на иновациите и растежа: "Ако ми бъде предложено, добре ще ви го кажа по-внимателно, аз съм склонен да остана, защото има неща, които трябва да бъдат приключени."

И енергийния министър Владимир Малинов е получил покана за среща с кандидат-премиера:

"Ако получа предложение от министър-председателя ще го приема."

До днес някои не бяха провели разговор.

БНТ: Дали води разговор с вас Горица Грънчарова да останете на поста?

Георги Глушков - служебен министър на спорта: "Все още не. Аз ще кажа какво сме свършили и тя ще прецени."

Найден Тодоров - служебен министър на културата: Очаквам с голям интерес тя какво ще реши. - Поканен ли сте? - Очаквам да говорим."

снимки: БТА, БГНЕС

Номинираната за служебен премиер днес първо е разговаряла с професионалното, а след това и с политическото ръководство на МВР.

Калин Стоянов - служебен министър на вътрешните работи: "Изискаха се отново някои анализи и справки, които ще бъдат предоставени в следващите дни. - Получихте ли покана за да останете? - Не, категорично не съм получил покана.Водени са разговори предимно с професионалното ръководство.

Иван Кондов е най-вероятният кандидат за дипломат номер едно. Евтим Милошев се очаква да запази поста си на министър на туризма. Готовност да останат в кабинета вече заявиха служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков и на отбраната - Атанас Запрянов и здравния Галя Кондева.

По темата работиха: М. Кирова, Ир. Цонева, Цв. Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Игра на стратегии - каква е целта на Украйна в Русия?
Игра на стратегии - каква е целта на Украйна в Русия?
Лудогорец: Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни
Лудогорец: Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни