НОВИНИ

Разхлабват част от мерките срещу COVID-19 oт четвъртък

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:25, 22.02.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
4389 случаи коронавирус нас пробите положителни
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Здравният министър издаде заповед за отпадане на част от ограниченията, свързани със зеления сертификат. Още от 24 февруари по преценка на собствениците на обекти от обществено значение ще могат да се допускат посетители без сертификат. Той обаче остава задължителен за персонала.

От 24 февруари се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия в езикови, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Задължително е носенето на маски, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

В доклада на главния държавен здравен инспектор, който съпътства заповедта, се посочва, че ваксинираното население у нас е 29,3%. Най-много са имунизираните на възраст над 50 години.

По-малко от 10% от населението е с поставена подсилваща доза ваксина. А това, според доклада на главния здравен инспектор, поставя България на последно място в ЕС по ваксинация.

Смъртността от коронавирус се увеличава в последните две седмици. България е на водещите места по този показател в света и в ЕС.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага още две стъпки за разхлабване на мерките у нас.

На 5 март се очаква зеленият сертификат да отпадне за клиенти и посетители на обществени места, а на 20 март сертификатът трябва да отпадне и за персонала.

В доклада няма предложение за отмяна на тестването на учители и ученици. Не се предлага и отмяна на изискването за носене на защитна маска за лице на закрито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров: Подготвили сме с десет важни проекта за развитието на българския футбол
Стилиян Петров: Подготвили сме с десет важни проекта за развитието на българския футбол
Румен Гечев: Здравната система трябва да бъде коренно променена
Румен Гечев: Здравната система трябва да бъде коренно променена