НОВИНИ

Рекордна инфлация в еврозоната. България сред страните с най-висок ръст на цените в ЕС

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
16:14, 31.05.2022 (обновена)
9300
Чете се за: 03:07 мин.
По света
рекордна инфлация еврозоната българия сред страните висок ръст цените
Снимка: pixabay

Ръстът на цените в Европейския съюз продължава с бързи темпове. Според предварителната прогноза на Евростат за месец май, в Еврозоната е достигнат рекорд - 8,1 % на цените. Новината не е изненада, тъй като отразява трайна тендениця в последните месеци.


Евроинфлация

За април инфлацията в рамките на целия Европейски съюз достига 8,1 % на годишна база. Само в рамките на еврозоната тя е 7,5%, с което се бележи ръст от 1% спрямо предходния месец.

Първенец в негативната класация за април е Естония с рекордна инфлация на годишна база от 19%, като само за месец там цените са скочили средно с 4 процента.

За ръста на общата инфлация през април в еврозоната най-голям принос имат цените на енергията. Там покачването е с 38 процента на годишна база. Тук обаче може да видим и един положителен факт - макар все още да говорим за рекордни нива, скокът в цените на енергоизтичниците през април е по-малък на годишна база в сравнение с този месец по-рано.

За март инфлацията при цените на горивата е с цели 6 процента повече или 44 процента спрямо 12 месеца по-рано.

При храните, алкохола и тютюна обаче тенденцията е негативна. Инфлацията за март е 5%, а месец по-късно 6,4%. При услугите цените също продължават да скачат. През март инфлацията на този сегмент е била 2,7 процента на годишна база, а месец по-късно тя скача до 3,3 процента.

На този фон България не стои по-добре. Инфлацията за април на годишна база достигна 14,4 процента. Само за месец и у нас цените на основни стоки и услуги също са скочили.

Съществен ръст има при цените на храните и безалкохолните напитки. В този сегмент само за 30 дни у нас цените са скочили с около 4 процента, докато в Еврозоната за последните 12 месеца ръстът е с около 6 процента. За транспортни услуги българинът през април е плащал с 3,4 процента повече спрямо март. Разходите за издръжка на жилището, включително и за енергия, у нас само месец са се увеличили с 1,9 процента.

Отличници по отношение на инфлацията в еврозоната за април Финландия (5,6%), Франция (5,4%), и Малта (4,8%).

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС открива фен-зона за домакинствата на националния отбор в Лигата на нациите
БФС открива фен-зона за домакинствата на националния отбор в Лигата на нациите
Исторически референдум в Дания
Исторически референдум в Дания