НОВИНИ

"Репортери без граници": Увеличава се броят на журналистите, убити докато изпълняват служебните си задължения

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:14, 30.12.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
репортери без граници медиите българия все зависими
Слушай новината

За последните 20 години заради работата си са убити 1668 журналисти, което означава средно по 80 на година. Това показа доклад на "Репортери без граници".

В него попада и България - документът посочва, че в страната ни е убит един журналист през периода от 2003 г. досега, но без да се посочва кой е той. С по една жертва сред журналистическото съсловие са още Малта, Словакия, Латвия, Косово, Беларус, Великобритания. По двама убити журналисти има в Гърция, Хърватия и Нидерландия.

Почти половината смъртни случаи на журналисти в Европа и Централна Азия са в Русия - 25, и в Украйна - 20. Само от началото на войната загиналите представители на медиите са 8.

През последните 10 години най-много журналисти за загинали в места, където има въоръжени конфликти. От 686 убити репортери от 2014 година насам, 335 са във военни зони, включително Сирия, Афганистан, Йемен. Най-смъртоносните години са били между 2012 и 2016 година.

Държавите, в които официално не се води война, не са непременно безопасни за репортерите. Според статистиката, през последните две десетилетия повече журналисти са били убити в "мирни зони", отколкото в "зони на война". Разследвания, свързани с организирана престъпност и корупция, са сред най-честите причини за смъртни случаи сред представителите на медиите.

С 47.4% от убитите журналисти през 2022 г. днес Америка е най-опасният континент в света за медиите, което оправдава прилагането на специфични политики за защита. Сред 15те най-опасни за журналисти държави се оказват Мексико, Бразилия, Колумбия и Хондурас.

Сериозен и броят на убитите жени журналисти - през последните 20 години - 4.86% от общия брой смъртни случаи. От 2012 г. насам 52 са били убити, в много случаи след разследвания за правата на жените.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Глушков отличи заслугите на Александър Везенков и Георги Иванов
Георги Глушков отличи заслугите на Александър Везенков и Георги Иванов
Локомотив София се раздели със Симеон Славчев и Дамян Дамянов
Локомотив София се раздели със Симеон Славчев и Дамян Дамянов