НОВИНИ

Решителните сетове на всички турнири от Големия шлем вече ще се решават с дълъг тайбрек

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:27, 16.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Ролан Гарос
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На всички турнири от Големия шлем и при мъжете, и при жените в решителните сетове вече ще се играе шампионски тайбрек до 10 точки, обявиха от Борда на Големия шлем (ГСБ).

Новите правила ще влязат в сила още от следващата надпревара от Шлема, която е Ролан Гарос и имат за цел да подобрят представянето на тенисистите, както и да повишат зрителския интерес.

"Взехме това решение с цел уеднаквяване на правилата в турнирите от Големия шлем, подобряване на представянето на тенисистите и повишаване на интереса на зрителите. Това е временно правило, чието влияние ще изследваме през цялата година. То бе наложено след консултация с ITF, ATP и WTA", обявиха от ГСБ.

Преди тази промяна и четирите турнира от Големия шлем използваха различен формат за определяне на победител в мачовете, които стигат до последен сет.

На Australian Open от 2020 година насам срещите се решават именно по новия формат с тайбрек до 10 точки при 6:6 гейма в решителната част.

На Ролан Гарос пък все още важеше старото правилото за два гейма разлика в последния сет, което криеше потенциал за получаване на маратонски мачове.

Именно това изискване за два гейма разлика в решителните части допринесе за най-дългия мач в историята на тениса през 2010 година, когато на Уимбълдън Джон Иснър отстрани Никола Маю след 11 часа и 5 минути на корта в среща, която продължи три дни, а резултатът във финалния сет беше 70:68 в полза на американеца.

През 2018 година Иснър изигра още един подобен маратон на свещената трева този път срещу Кевин Андерсън, което принуди организаторите за 2019 година да въведат стандартен тайбрек в решителните сетове при 12:12 гейма.

US Open пък дълги години беше единственият турнир от Шлема, където в решителният сет се играеше стандартен тайбрек при 6:6.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Барчовски е оптимист за продължаването на България към следащия етап от световните квалификации
Росен Барчовски е оптимист за продължаването на България към следащия етап от световните квалификации
Гешев: Нe се притеснявам от Лаура Кьовеши, каня Христо Иванов и Надежда Йорданова на дебат
Гешев: Нe се притеснявам от Лаура Кьовеши, каня Христо Иванов и Надежда Йорданова на дебат