НОВИНИ

Румънските власти разследват причините за пожар в къща за гости, при който загинаха 7 души

Постройката е функционирала без разрешително за строеж

румънските власти разследват причините пожар къща гости загинаха души
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:19, 27.12.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Седем души загинаха при пожар в къща за гости в село Тохани, в южния румънски окръг Прахов. Оказва се, че постройката е функционирала без разрешително за строеж, съобщават местни медии. Префектът на Прахова Вирджил Нану разпореди проверки във всички къщи за гости в окръга.

От Департамента за извънредни ситуации на Румъния информираха, че през 2019 г. по този обект е извършена "проверка по същество", установени са шест нередности, една от които е отстранена и са издадени шест предупреждения.

Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния започва да разследва работата на курорта, в който се намира изгорялата къща, заради подозрения, свързани с това как обектът се е разминал само с някои предупреждения, въпреки че са били открити сериозни нередности, за които е трябвало да бъдат наложени глоби.

От първите огледи става ясно, че пожарът е избухнал на горния етаж на сградата и има съмнения, че е причинен умишлено, пише вестник “Адевърул”. Единият от туристите, които са отседнали в къщата за гости, е заподозрян за палежа. Става дума за пиян мъж, който се е скарал със съпругата си и след скандал е бил изгонен от къщата. Разглежда се и хипотезата за неизправност в котела на дърва в комплекса.

Корнел Динику, който се представя за собственик на комплекса, но не фигурира в Търговския регистър, разказва в свои минали интервюта, че е сигнализирал за проблеми, свързани с електроснабдяването, поради което се е наложило закупуването на генератори за електричество.

По случая е образувано производство за непредумишлено убийство. Специалисти от Националния институт по криминалистика ще се включат в разследването, а експерти от Националния институт за научноизследователска и развойна дейност по минна сигурност и противоексплозивна защита пристигнаха на място, за да разследват причината за пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лек автомобил с мигранти самокатастрофира тази сутрин на АМ "Тракия"
Лек автомобил с мигранти самокатастрофира тази сутрин на АМ "Тракия"
"Истории от Олимпийските игри" - брой 4 (ВИДЕО)
"Истории от Олимпийските игри" - брой 4 (ВИДЕО)