НОВИНИ

Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в експедицията "Еверест 84"

Събитието се проведе в Централния военен клуб в столицата.

Румен Радев
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:11, 24.04.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест през 1984 г.

Събитието се проведе в Централния военен клуб в столицата и е част от официалното отбелязване на 40-ата годишнина от експедиция "Еверест 1984".

Румен Радев връчи Почетния знак на един от участниците в експедицията Кирил Досков. От името на алпинистите символичен подарък на президента поднесе един участниците в експедицията Методи Савов. Награждаването на алпинистите с почетния знак на президента Радев е по предложение на Българския туристически съюз (БТС).

"За мен е огромно удоволствие и чест да бъда тук с едни от най-отличилите се български алпинисти. Тази експедиция остава завинаги в нашите история - да щурмуват върха по т. нар. жесток път през западния гребен. Това е олицетворение на непокорния български дух. Българите в тази експедиция доказаха, че за човешките възможности няма граници. Днес може само да се удивляваме откъде са черпили вдъхновение за тази морална сила. Те носеха със себе си 1300 години история на нашия народ. Позволете ми да изразя дълбоко уважение към всички вас и вашата воля, енергия и всеотдайност, за проявеното мъжество, воля и характер", заяви президентът Радев на церемонията във Военния клуб.

На събитие в Централния военен клуб бяха представени архивни материали на БНТ и БНР (филмови кадри и звукови записи) от 1984 г., както и фотоизложба. Точно преди 40 години българските алпинисти поставят няколко рекорда на Еверест, които и до днес са ненадминати.

На 20 април през 1984 година алпинистът Христо Проданов изкачва най-високия в света връх - Еверест (8848 м). Той е първият български алпинист, който го покорява по един от най-трудните маршрути - Западния гребен, наричан "Жестокия път". Христо Проданов е първият алпинист в света, изкачил върха през април, когато метеорологичните условия са крайно неблагоприятни, четвърти в света - достигнал сам до вр. Еверест, и тринадесети - покорил го без кислороден апарат. Той загива на 22 април 1984 г. на слизане от върха.

След него на 8 май на Еверест стъпват Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – Никола Петков и Кирил Досков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти
Скандалът в митниците: Асен Василев отново отрече да познава Марин и Стефан Димитрови
Скандалът в митниците: Асен Василев отново отрече да познава Марин и Стефан Димитрови